Čaplovič v školstve nastoľoval poriadok, Borec sa udomácňoval

SITA, TASR
12.7.2012 15:05

Ministri sa v rezorte po svojom nástupe stretli s prekvapivými zisteniami, boli nútení tvrdo pracovať ale aj odpolitizovať svoj rezort. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré poskytli Dušan Čaplovič, Tomáš Borec či Miroslav Lajčák.

Čaplovič v školstve nastoľoval poriadok, Borec sa udomácňoval
SITA

Čaplovič: Cieľ je zvyšovať kvalitu

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič hodnotí prvých sto dní vo funkcii ako obdobie tvrdej práce, ale aj nepríjemných zistení. „Po nástupe na rezort ma najviac zaskočil fakt, že je potrebné riešiť až toľko vnútorných a vonkajších problémov,“ uviedol v stanovisku Čaplovič.

Problémy v rezorte sa podľa ministra týkali najmä nastolenia poriadku, profesionality, skvalitňovania vzdelávania a vedecko-výskumného procesu, meškajúcej legislatívy a absolútnej nepripravenosti v oblasti prípravy koncepcií týkajúcich sa vzdelávania, vysokého školstva, vedy a výskumu, ako aj športu a politiky mládeže.

Počas prvých sto dní rezort pod vedením ministra spustil elektronickú aukciu na nákup chýbajúcich reformných učebníc, novelizoval vyhlášku o poskytovaní sociálnych štipendií a tiež vytvoril nový model financovania centier voľného času. Vláda okrem toho z iniciatívy ministerstva schválila novelu zákona o odbornom vzdelávaní, ktorá sprísňuje prijímacie konanie na stredné školy. Schválené nové znenie zákona o financovaní škôl podľa ministerstva sprehľadní financovanie záujmových aktivít pre deti. Ďalšia schválená novela má zas spružniť systém celoživotného vzdelávania. Rezort v pripomienkovom konaní navyše predstavil novelu vysokoškolského zákona, ktorú v najbližšom čase prerokuje vláda a parlament. „Navrhované zmeny majú za cieľ zvyšovanie kultúry kvality poskytovania vysokoškolského vzdelávania na vysokých školách,“ zdôraznil hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Minister už pri nástupe do funkcie avizoval, že nepodporí vznik žiadnej novej vysokej školy. Svoj sľub splnil, keď navrhol neudeliť štátny súhlas Vysokej škole filmovej tvorby a multimédií. Na druhej strane dal zelenú súkromnej Vysokej školy Goethe Uni Bratislava. Podľa ministerstva v tomto prípade ide o prestížne vysunuté nemecké vysokoškolské pracovisko, ktoré bude na Slovensku ponúkať výučbu v nemeckom jazyku pre študentov zo Slovenska a susedných štátov.

Pre modernizáciu školstva je podľa Čaploviča nutná vecná diskusia a permanentný dialóg. „Práve preto minister zriadil školskú štvorpartitu ako platformu na otvorený dialóg a spoluprácu s kľúčovými aktérmi," konštatoval Kaliňák.

V internetovom priestore rezort spustil mapu úspešných projektov realizovaných v rámci dvoch operačných programov, ako aj Informačný systém pre šport. Naštartované boli aj veľké projekty technologických centier na Slovensku v rámci Operačného programu Výskum a vývoj.

Z iniciatívy ministerstva vláda v období prvých sto dní schválila aj Akčný plán politiky mládeže na roky 2012 – 2013, ktorého ambíciou je prepojiť vzdelávanie s podmienkami trhu práce, podporiť mobilitu mladých ľudí, ich dialóg so samosprávou i štátnou správou, vytváranie podmienok pre uplatňovanie rozvojových programov a projektov v oblasti vzdelávania.

Lajčák rušil zmluvy a usádzal Slovensko v Európe

Ministerstvo zahraničných vecí je dnes odpolitizované, z rezortu odišli politickí nominanti a vrátili sa skúsení dlhoroční veľvyslanci. Aj to je podľa šéfa rezortu diplomacie Miroslava Lajčáka jeden z výsledkov jeho stodňového ministrovania. "Chceme, aby naši zamestnanci opätovne získali istotu, že ich pracovný a kariérny rast je závislý len na ich odbornosti a profesionalite," povedal minister.

"Nastolili sme poriadok v zmluvách a dotáciách," vymenúva ďalej Lajčák, ktorý svojho predchodcu Mikuláša Dzurindu po nástupe do funkcie často kritizoval za uzatváranie pochybných a nevýhodných zmlúv. Z 38 zmlúv o pridelení dotácií na projekty rozvojovej pomoci uzavretých deň pred parlamentnými voľbami musel Lajčák podľa vlastných slov 15 zrušiť, pretože ich vraj odmietali aj samotní slovenskí veľvyslanci v dotknutých krajinách. 

Od nástupu novej vlády pôsobí Slovensko podľa Lajčáka na medzinárodnej scéne ako rešpektovaný a zodpovedný partner. "Obrazne povedané, pevne sme usadili Slovensko za európskym stolom," doplnil. Ako dodal, vyslal jasné signály o smerovaní našej zahraničnej politiky kľúčovým európskym partnerom, susedov zasa ubezpečil o záujme ďalej prehlbovať stredoeurópsku spoluprácu s dôrazom na V4. "Navštívil som takmer všetky krajiny západného Balkánu a myslím, že nebudem neskromný, ak poviem, že sme výrazne pomohli Čiernej Hore otvoriť prístupové rokovania s EÚ," myslí si minister. Lajčák tiež vyzdvihol júnovú cestu prezidenta do Japonska, kde bol členom jeho delegácie. Návšteva podľa šéfa našej diplomacie potvrdila ambície Slovenska hľadieť "aj za hranice európskeho a transatlantického priestoru".

Borec sa udomácňoval v rezorte

Minister spravodlivosti Tomáš Borec nikdy v štátnej správe nepracoval, a preto bolo pre neho po príchode do rezortu justície najväčším problémom udomácniť sa v prostredí s množstvom byrokracie.

"Na druhej strane rozumiem tomu, prečo tak je," povedal Borec. Doteraz pôsobil v súkromnej sfére, kde sa podľa neho mnohé veci riešia priamočiarejšie. Preto urobil aj niekoľko organizačných zmien, ktoré podľa neho umožnia jeho tímu efektívnejšie komunikovať. Do ministerského kresla odišiel z pozície predsedu Slovenskej advokátskej komory.

Svoje pôsobenie na pozícii ministra vníma ako veľkú výzvu. "Pretože ovplyvňovať to, akým spôsobom je nastavený právny poriadok v Slovenskej republike, je veľmi dôležité," povedal Borec.

S Borecom ako ministrom spravodlivosti je zatiaľ spokojný aj premiér. "Bolo to veľmi správne rozhodnutie nominovať na post ministra spravodlivosti človeka, ktorý nie je napojený na štruktúry politických strán," povedal dnes na ministerstve spravodlivosti predseda vlády. Podľa neho ide minister cestou odpolitizovania súdnictva a prispieva k upokojeniu situácie v justícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok