Palestínska samospráva čelí kríze pre pokles finančnej pomoci zo zahraničia

TASR
12.7.2012 08:49

Palestínsky minister financií Nábil Kasís oznámil, že palestínska samospráva, ktorá kontroluje približne tretinu územia Izraelom okupovaného Predjordánska, zažíva najhoršiu finančnú krízu za posledné roky.

Palestínska samospráva čelí kríze pre pokles finančnej pomoci zo zahraničia
CTK

Dôvodom je, že jej medzinárodní darcovia tento rok poskytli len 466 miliónov dolárov oproti sľúbenej sume 1,2 miliardy dolárov.

Palestínska samospráva je závislá od zahraničnej finančnej pomoci, do veľkej miery aj preto, že Izrael uplatňuje pre Palestínčanov v Predjordánsku rôzne obchodné obmedzenia.

Kasís na tlačovej konferencii v stredu upozornil, že záväzky nedodržali mnohí darcovia z arabských krajín vrátane Saudskej Arábie, ktorá prisľúbila pomoc vo výške 95 miliónov dolárov. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás tento týždeň navštívil Saudskú Arábiu, kde sa venoval aj otázke finančnej pomoci pre svoju vládu.

Podľa ministra minulý mesiac nedostali očakávanú platbu z USA vo  výške 200 miliónov dolárov. Znamená to, že zamestnanci verejného sektora, kde pracuje najviac ľudí, dostali tento mesiac len čiastkové platy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok