Kocúr prežil nejedného premiéra. Na Downing Street zostáva

TA3 ČTK
24.7.2019 14:31

Zatiaľ čo britskú vládu čaká mnoho personálnych zmien, post hlavného lovca myší v sídle premiérov na Downing Street bude aj naďalej zastávať populárny kocúr Larry. Larry úraduje už od roku 2011 a jeho neoficiálny twitterový účet glosujúci britskú politiku odvtedy nazbieral takmer 300.000 followerov.

Kocúr prežil nejedného premiéra. Na Downing Street zostáva
SITA/AP

Larry údajne na poriadok v Downing Street 10 dohliada už po stáročia, píše BBC. Najstaršia dochovaná zmienka o jeho funkcii pochádza z roku 1929, keď pracovníci úradu vlády žiadali o jednu pencu denne na jedlo pre kocúra Petera. Aj dnes sa o štvornohého obyvateľa sídla predsedu vlády starajú úradníci, pričom na jeho jedlo sa skladajú z vlastného, ​​píše bulvárny denník Daily Mirror. "Neplánujeme Larryho zbaviť jeho funkcie," citoval server Politico nemenovaný zdroj z okolia budúceho premiéra Borisa Johnsona.

Larry v Downing Street baví novinárov aj politikov už viac ako osem rokov, z londýnskeho útulku ho tam v roku 2011 priviedol vtedajší premiér David Cameron. V nasledujúcich rokoch sa ale hovorilo, že jeho spolužitie s kocúrom nie je úplne ideálne, čo Cameron tesne pred svojím odchodom vyvracal fotografiou s Larrym usadeným na kolenách.

Získať si Larryho rešpekt podľa BBC nie je vôbec jednoduché a spravodajský web to s nadhľadom označuje za prvú úlohu pre nastupujúceho premiéra Johnsona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok