KĽDR zadržiava ruskú loď, posádku vypočúvajú dvakrát denne

TA3 TASR
24.7.2019 13:58

Severná Kórea zadržiava od minulého týždňa ruskú rybársku loď s 15 ruskými a dvoma juhokórejskými členmi posádky. Pobrežná stráž KĽDR loď patriacu ruskej rybárskej spoločnosti zadržala 17. júla. "Podľa severokórejského ministerstva zahraničných vecí je dôvodom zadržania lode porušenie pravidiel vstupu a pobytu," uvádza veľvyslanectvo na svojej facebookovej stránke.

KĽDR zadržiava ruskú loď, posádku vypočúvajú dvakrát denne
SITA/AP (ilu)

Pracovníci ruského veľvyslanectva v Pchjongjangu sa stretli s ruským kapitánom lode a prvým dôstojníkom, ktorí sú spolu s dvoma juhokórejskými námorníkmi umiestnení v hoteli v meste Wonsan na východnom pobreží KĽDR. Zvyšok posádky je stále na lodi v prístave. Všetci členovia posádky sú podľa veľvyslanectva v dobrom zdravotnom stave a na objasnení prípadu sa pracuje. Južná Kórea a Rusko spolupracujú na "zaistení bezpečnosti svojich občanov".

Loď podľa vyjadrení rybárskej spoločnosti lovila kraby a smerovala z Južnej Kórey do Japonského mora. K jej zadržaniu došlo vo vzdialenosti približne 55 námorných míľ (100 kilometrov) od hraníc KĽDR. Členov posádky vypočúvajú dvakrát denne a vykonávajú u nich osobné prehliadky, uvádza AFP s odvolaním sa na ruský denník Kommersant.

Ruská pobrežná stráž často zadržiava severokórejských rybárov, z ktorých mnohí používajú primitívne drevené plavidlá. Niektorých z nich potom odsúdia na tresty odňatia slobody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok