Agh prišiel vypovedať, komunikáciu s Kočnerom čítať nebudú

TA3 TASR
24.7.2019 13:57

Na súd v Pezinku prišiel v rámci megaprocesu s Pavlom Ruskom a Marianom Kočnerom vypovedať aj Štefan Agh, niekdajší Kočnerov spoločník. Komunikáciu medzi nimi čítať nebudú z dôvodu, že sa obhajoba s dôkazom nestihla oboznámiť.

Prokurátor v kauze miliónových zmeniek TV Markíza predložil nový dôkaz - ide o komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Štefanom Aghom. Trojčlenný senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol po obedňajšej prestávke o tom, že s listinnými dôkazmi, ktoré predložil prokurátor, nebudú oboznamovať na hlavných pojednávaniach, ktoré sú naplánované do konca júla tohto roka.

O tom, či sa tak stane neskôr, rozhodne opäť súd. Senát argumentoval tým, že protistrana nemala dostatok času na to, aby sa s materiálmi oboznámila. Právni zástupcovia obžalovaných preto navrhli, aby sa odložila aj výpoveď Agha. Dôkaz údajne preukazuje jeho komunikáciu s Kočnerom.

Dve zmenky boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Kočner prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal práve Rusko ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia. V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd ešte nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené. Markíza dlhodobo spochybňovala autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000.

Marian Kočner a Pavol Rusko v tomto prípade čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti.

Rusko trvá na tom, že zmenky podpísal v roku 2000 na záchranu TV Markíza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok