V kozmetike našli plesne, problémový je i výrobok pre deti

TA3 SITA
24.7.2019 11:21

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ide o farbiace prášky, čistiaci výrobok pre deti a prírodný šampón.

V kozmetike našli plesne, problémový je i výrobok pre deti
Úrad VZ SR

Ako informovala Jozefína Kaššová z komunikačného referátu úradu, výrobky nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Írsku a Fínsku. Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike.

as_ac1100ae-224b-9f80.jpg

Vo výrobku ZARQA Henna – henna farbiaci prášok, značky Manzoor A - 1z Pakistanu zistili prekročený povolený limit pre mikroorganizmy, kvasinky a plesne. Vo výrobku 100% Pure (Mehandi) Henna Powder – henna farbiaci prášok, značky Ayumi Naturals z Indie je tento limit tiež prekročený. "Ak výrobky prídu do kontaktu s poškodenou pokožkou alebo očami, môžu spôsobiť infekcie alebo podráždenie," upozornil hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Prekročený povolený limit pre mikroorganizmy bol aj vo výrobku No perfume baby all-over wash – čistiaci výrobok (vlasy a telo) pre deti, značky Urtekram z Dánska. Štvrtým nebezpečným výrobkom je Shikakai Powder 100% Natural Hair Cleanser – prírodný šampón, značky Ayumi Naturals, z neuvedenej krajiny pôvodu. "V tomto výrobku bol tiež zistený prekročený povolený limit pre mikroorganizmy, kvasinky a plesne. Ak výrobok príde do kontaktu s poškodenou pokožkou alebo očami, môže spôsobiť infekcie alebo podráždenie," vysvetlil Mikas.

Výrobky nie sú bezpečné, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok