Šéfom Pentagonu bude bývalý lobista veľkého dodávateľa zbraní

TA3 TASR
23.7.2019 21:39

Americký Senát potvrdil Marka Espera ako budúceho ministra obrany; takmer sedem mesiacov po neočakávanej rezignácii Jima Mattisa, ktorý mal politické nezhody s prezidentom Donaldom Trumpom.

Senát schválil Espera do funkcie drvivou väčšinou. Pentagón následne informoval, že ešte v priebehu utorka očakáva Esperovo zloženie prísahy. Trump ešte v júni oznámil, že za budúceho ministra obrany má v úmysle vymenovať Espera, doterajšieho tajomníka armády Spojených štátov.

Stalo sa tak po tom, čo sa úradujúci šéf Pentagónu Patrick Shanahan, ktorý túto funkciu zastával od januára 2019 a Trump ho nominoval na stály post ministra, podľa prezidenta "rozhodol nepokračovať v schvaľovacom procese, aby mohol venovať viac času svojej rodine". Shanahan čelil otázkam týkajúcim sa jeho minulého osobného života a obvineniam z domáceho násilia. Post ministra obrany nie je trvalo obsadený od vlaňajšieho decembra, keď z neho odstúpil James Mattis, a to po ostrých nezhodách, ktoré mal s Trumpom pre prezidentovo rozhodnutie náhle stiahnuť amerických vojakov zo Sýrie.

Esper ukončil elitnú vojenskú akadémiu vo West Pointe a je bývalým lobistom pre spoločnosť Raytheon, jedného z najväčších dodávateľov zbraní a vojenskej techniky na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok