Mladého Belgičana zabil v Tatrách blesk

TA3, TASR
11.7.2012 21:01

Vo Vysokých Tatrách v stredu blesk zasiahol 18-ročného Belgičana. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE) Sylvia Galajda.

Mladého Belgičana zabil v Tatrách blesk
SITA

Na pomoc sa mu do terénu vydali aj leteckí záchranári zo strediska v Poprade. Oživovanie podľa Galajdy nebolo úspešné, mladý muž zomrel. Podľa informácií z Horskej záchrannej služby (HZS) požiadala skupina skautov z Belgicka o pomoc horských záchranárov prostredníctvom linky tiesňového volania 112.

Počas túry na Slavkovský štít v blízkosti Slavkovského Nosa pravdepodobne úder bleskuzasiahol jedného chlapca zo skupiny, ktorý bol po zásahu v bezvedomí. Jeho kolegovia na mieste okamžite začali s resuscitáciou. Poveternostné podmienky dovolili nasadiť leteckú techniku, a preto záchranári HZS požiadali VZZS ATE o súčinnosť. Na palubu vrtuľníka nastúpil v Starom Smokovci záchranár HZS, ktorý spoločne s lekárom VZZS po prílete pokračovali v oživovaní chlapca, avšak neúspešne.

Výskyt ďalších búrok a dažďa komplikovali záchranárom celú záchrannú akciu. V takýchto letných dňoch výskyt búrok nie je ničím nezvyčajným. Vysokohorskú turistiku je najlepšie začínať v skorých ranných hodinách a do obeda sa treba podľa HZS vrátiť. Riziko výskytu búrok v slovenských horách je totiž dopoludnia menšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok