Bude skvelý! Trump a ďalší svetoví lídri gratulujú Johnsonovi

TA3 TASR SITA
23.7.2019 14:38

Americký prezident Donald Trump uvítal zvolenie Borisa Johnsona za nového lídra britskej Konzervatívnej strany, ktorý bude čoskoro aj britským premiérom.

"Gratulujem Borisovi Johnsonovi, že bude novým premiérom Spojeného kráľovstva. Bude skvelý!" uviedol Trump na Twitteri.

Johnsonovi zablahoželal prostredníctvom svojej hovorkyne aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. "Predseda bude s budúcim premiérom spolupracovať najlepšie, ako sa len bude dať," konštatovala. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier uviedol, že sa teší na "konštruktívnu spoluprácu" s Johnsonom. Povedal, že sa bude snažiť presadiť ratifikáciu dohody o odchode Spojeného kráľovstva z Únie, ktorý vyrokovala doterajšia britská premiérka Theresa Mayová, a dosiahnuť riadený brexit. Podľa Barniera je EÚ ochotná upraviť politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch, ktorá je pripojená k dohode o brexite.

Odchádzajúca premiérka Mayová už zablahoželala bývalému ministrovi zahraničných vecí k víťazstvu a uviedla, že má jej plnú podporu. "Teraz potrebujeme spolupracovať na brexite, ktorý bude dobrý pre celú Veľkú Britániu a musíme udržať Jeremyho Corbyna mimo vlády," odkázala Mayová na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Členovia Konzervatívnej strany sa v hlasovaní poštou rozhodovali medzi dvoma kandidátmi, ktorými boli Boris Johnson a súčasný minister zahraničných vecí Jeremy Hunt. Na vnútrostraníckom hlasovaní poštou, ktoré sa konalo od 6. do 22. júla, sa zúčastnilo 87,4 percenta zo 160.000 členov Konzervatívnej strany. Za Johnsonovho protikandidáta Jeremyho Hunta hlasovalo 46.656 konzervatívcov, Johnsonovi dalo svoj hlas 92.153 členov strany. Neplatných bolo 509 odovzdaných hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok