Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odpad z minerálnej vlny sa môže využiť pre vylepšenie malty

Odpad z minerálnej vlny sa môže využiť pre vylepšenie malty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas zatepľovania budov, alebo pri búraní starých budov, skončí na skládkach množstvo odpadu izolácie nazývanej ako minerálna vlna. No vďaka novému výskumu by si odpad z tohto izolačného materiálu mohol nájsť uplatnenie vo vylepšenom type stavebnej malty.

Podľa španielskej Universidad Politécnica de Madrid tvorí minerálna vlna až 60 percent izolačných materiálov, ktoré sa v súčasnosti používajú v stavebníctve. Problémom však je, že pri zatepľovaní budov sa so zvyškami minerálnej vlny toho príliš spraviť nedá a končia na skládkach. Podobne to je aj s minerálnou vlnou, ktorá sa nachádza v troskách búraných budov.

Vedci zo španielskej univerzity, v spolupráci s kolegami z poľskej Technickej univerzity v Bialystoku, sa preto pokúsili nájsť nové využitie pre odpad z tohto materiálu. Použili vlákna minerálnej vlny, aby nahradili polovicu piesku v malte, ktorá sa v stavebníctve používa na spájanie tehál alebo betónových tvárnic.

Vzorky malty s obsahom minerálnej vlny.

Výsledná malta je menej hustá ako bežná malta a zistilo sa, že má vyššiu izolačnú schopnosť. Vďaka vláknam je tiež flexibilnejšia a dá sa tak ľahšie ohýbať bez popraskania. Okrem toho je šetrnejšia k životnému prostrediu, keďže sa používa vyradená minerálna vlna zo skládok a tiež znižuje potrebu ťažby piesku.

Existujú už stavebné malty s podobnými vlastnosťami, ktoré obsahujú polymérne vlákna, no výroba týchto vlákien vyžaduje značné množstvo energie.