Ústavný súd pozastavil účinnosť zákona o platoch sestier

TASR
11.7.2012 18:52

Ústavný súd (ÚS) SR na svojom dnešnom neverejnom zasadnutí prijal návrh prvého námestníka generálneho prokurátora SR na preskúmanie ústavnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek.

Ústavný súd pozastavil účinnosť zákona o platoch sestier
SITA

ÚS SR zároveň vyhovel jeho žiadosti a pozastavil účinnosť právnej normy, ktorá od apríla priniesla zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám vyššie mzdy. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová.

GP SR podala návrh na ÚS SR 25. júna. Reagovala tak na podnet Slovenskej lekárskej komory, ktorá sa týmto spôsobom snažila zabrániť účinnosti zákona. Dôvody žiadosti mali byť dva, a to nesystémovosť takéhoto zvyšovania miezd iba vybraným zdravotníckych pracovníkom a chýbajúce finančné krytie. Účinnosť mala byť pozastavená, kým nebudú peniaze. Štát zatiaľ rozpustil na mzdy sestier rezervu v rozpočte vo výške 50 miliónov eur.

"Je nám z toho veľmi smutno a je nám to veľmi ľúto," povedala pre TASR prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. Poznamenala, že toto rozhodnutie sestry veľmi prekvapilo, keďže od začiatku hovorili, že veria vo víťazstvo zdravého rozumu a v to, že žijú v právnom štáte. Podnet na zákon vnímala podľa svojich slov skôr v morálnej a etickej rovine, pričom poukázala, že sestry nenapadli zákon o platoch sestier. Podotkla tiež, že z dôvodu chýbajúcich finančných zdrojov by sa mohlo obchádzať dodržiavanie mnohých zákonov.

Z rozhodnutia Ústavného súdu sú sklamané aj novovzniknuté sesterské odbory. "Považujeme to za útok na demokraciu a za týchto okolností zvážime podanie na GP SR v súvislosti s obdobnými zákonmi o platoch napríklad sudcov, policajtov či vojakov. Považujeme to za rovnako diskriminačné zákony, ktoré riešia iba jednu skupinu zamestnancov, a preto by mala byť ich účinnosť pozastavená," uviedol pre TASR šéf Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Viliam Záborský.

"Ministerstvo zdravotníctva ešte nemá k dispozícii rozhodnutie Ústavného súdu, musí si ho najskôr naštudovať," reagovala pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Nová právna norma mala sestrám priniesť vyššie platy od apríla tohto roka. Mnohé zdravotnícke zariadenia ju však obchádzali zmenou zmlúv a úväzkov sestier.

K rozhodnutiu súdu sa vyjadrila aj šéfka komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok