Musí sa ospravedlniť, rozhodol súd o bývalom poľskom prezidentovi

TA3 TASR
22.7.2019 13:33

Poľský odvolací súd potvrdil, že sa exprezident Lech Walesa musí ospravedlniť šéfovi vládnej strany Právo a Spravodlivosť Jaroslawovi Kaczyňskému za ohováranie.

Musí sa ospravedlniť, rozhodol súd o bývalom poľskom prezidentovi
SITA/AP

Walesa verdikt odmietol a avizoval, že sa voči nemu odvolá na poľský najvyšší súd a v prípade potreby aj na Európsky súd pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu. Odvolací súd potvrdil rozhodnutie súdu nižšej inštancie z vlaňajšieho decembra.

Šéf PiS zažaloval Walesu za urážku na cti po tom, ako mu tento bývalý vodca odborového hnutia Solidarita pripísal spoluzodpovednosť za tragickú haváriu poľského prezidentského špeciálu v ruskom Smolensku z roku 2010. Pri nehode zahynul vtedajší prezident a Kaczyňského brat Lech a ďalších 95 osôb, vrátane jeho manželky Marie a vysokopostavených predstaviteľov poľského štátu a armády.

Lech Walesa v roku 2016 na Twitteri napísal, že "Kaczyňski z frajeriny" telefonicky nútil posádku TU-154M pristáť v Smolensku v hustej hmle, čo vodca PiS popiera. Sedemdesiatročný Kaczyňski už roky nezastáva nijakú vládnu ani ústavnú funkciu, ale ako šéf vládnej národno-konzervatívnej strany je v súčasnosti zrejme najvplyvnejším poľským politikom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok