Egypťana Mohameda vyhostili zo Slovenska, SIS dôvod nepovedala

TA3 SITA
22.7.2019 10:54

Poslanci z výboru na kontrolu Slovenskej informačnej služby sa v prípade vynúteného odchodu Egypťana Mohameda zhodli so SIS. Podobne ako tajná služba, ani poslanci však dôvody vyhostenia nepovedali.

Egypťana Mohameda vyhostili zo Slovenska, SIS dôvod nepovedala
SITA/Diana Černáková (ilustračné foto)

Musela odísť manželka i deti

Na svojom spravodajskom portáli noviny.sk o tom informuje televízia JOJ s tým, že im to potvrdil poslanec Radoslav Pavelka. Pripomínajú, že od vynúteného odchodu uplynuli takmer tri týždne. Dôvodom vyhostenia je, že Egypťan má ohrozovať bezpečnosť v štáte, ale ako konkrétne, nezverejnili. Spolu s ním krajinu opustila aj jeho slovenská manželka a dve deti.

Prípadom sa ešte pred letom zaoberali poslanci Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS. Tí však podľa televízie tiež nechcú prezradiť dôvody vyhostenia Egypťana Mohameda.

"Bolo to na výzvu poslancov, nás členov výboru. Pán riaditeľ nám vysvetlil tú situáciu. Veľmi tak promptne a podrobne. Myslím si, že na základe toho, čo nám povedal pán riaditeľ, že sme to aj my tak vyhodnotili, že sme sa stotožnili s jej názorom," uviedol pre televíziu Radoslav Pavelka. Postoj polície aj SIS, ktorá v tejto veci dala zamietavé stanovisko, je posledné týždne nemenný.

Ombudsmanka s postupom nesúhlasí

"Ak cudzinecká polícia rozhoduje v tomto konaní o predĺžení pobytu, musí sa obrátiť na SIS. Je to podľa zákona, a podľa stanoviska SIS ďalej pokračujeme. Nemám k tomu viac čo dodať," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková.

S postupom slovenských orgánov nesúhlasí rodina, ani verejná ochrankyňa práv. Vec preveruje generálna prokuratúra, pripomína televízia. Mohamed takisto nerozumie, prečo musel odísť zo Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok