Pyrenejskú etapu zvládol najlepšie Brit, Sagan si udržal náskok

TA3 TASR SITA
21.7.2019 17:23

Britský cyklista Simon Yates z tímu Mitchelton-Scott zvíťazil v pätnástej etape 106. ročníka Tour de France. Poslednú 185 km dlhú pyrenejskú horskú etapu na tohtoročnej Tour zvládol v čase 4:47:05 h. Na druhom mieste finišoval domáci Thibaut Pinot, tretí skončil Mikel Landa zo Španielska. Žltý dres vedúceho pretekára celkovej klasifikácie si udržal Julian Alaphilippe.

V etape sa finišovalo na vrchole stúpania, pár odvážlivcov sa pokúsilo o únik už v úvode. Silný sa však vytvoril pred prvým stúpaním na Col de Montségur s prevýšením 6 percent, na čele sa usadilo 36 pretekárov. Pred ďalším stúpaním na Port de Lers (7 percent) vedúca skupina zvýšila náskok na tri a pol minúty. Už sa však začala trhať, vpredu jazdilo 21 pretekárov.

alap_ac1100ae-834d-ecab.jpg

Pred tretím kopcom Col des Caougnous s prevýšením 8 percent mali jazdci na čele náskok okolo štyroch minút, pelotón aj so žltým Alaphilippeom situáciu kontroloval. Slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe si išiel vlastné tempo a etapu dokončil v tzv. gruppette. Dvadsaťdeväťročný Žilinčan si udržal 93-bodový náskok pred Talianom Sonnym Colbrellim (Bahrain-Merida) v súťaži zelený dres, na tretie miesto sa vďaka 20 bodom na šprintérskej prémii prepracoval Austrálčan Michael Matthews (Sunweb). Za Saganom zaostáva o 97 bodov.

15. etapa (Limoux - Foix, 185 km): 1. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott 4:47:04 h, 2. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ, 3. Mikel Landa (Šp.) Movistar - obaja +33 s, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe, 5. Egan Bernal (Kol.) Ineos - obaja +51, 6. Lennard Kämna (Nem.) Sunweb +1:03 min.

Na začiatku cieľového kopca boli vpredu Simon Yates a Simon Geschke s vyše minútovým odstupom na prenasledovateľov. Austrálsky jazdec sa neskôr na čele osamostatnil a napokon si prišiel pre druhý triumf na tohtoročnej Tour. V pondelok je na programe voľný deň, po ňom čaká na pretekárov 16. rovinatá etapa ulicami Nimes. Mestský okruh má celkovú dĺžku 177 km, nachádza sa na ňom aj jedna rýchlostná a jedna horská prémia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok