Matovičovci chcú pre ľudí predĺžené víkendy, konkurujú Smeru

TASR, TA3
11.7.2012 15:55

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vyzývajú premiéra Roberta Fica a jeho vládu, aby nekradli ľuďom dva dni voľna. Tiež žiadajú podporu pre návrh, podľa ktorého by si ľudia mohli čerpať voľno za štátny sviatok vždy v piatok. Na dnešnom brífingu to povedali poslanci Igor Matovič a Erika Jurinová.

Matovičovci chcú pre ľudí predĺžené víkendy, konkurujú Smeru
SITA

Iniciatívu o presúvaní voľna predložili obyčajní na júlovú parlamentnú schôdzu. Návrh počíta s tým, že sa nebudú rušiť sviatky, ale "v prípade, ak vybrané štátne sviatky alebo sviatky pripadnú na utorok, stredu alebo štvrtok pracovného týždňa, presunuli by sa na piatok toho istého týždňa ako dni pracovného pokoja". V prípade 29. augusta by sa tento systém uplatňoval s určitými odchýlkami.

Prijatím tohto návrhu sa podľa OĽaNO Slovensko priblíži na úroveň štátov, ktoré už obdobnú právnu úpravu majú zavedenú desaťročia v podobe tzv. "bank holiday". Obyčajní sa nazdávajú, že rozdelenie sviatku a voľna prispeje k pozitívnemu vnímaniu sviatku samotného a je tiež v prospech rodín, ktoré by tak mohli spolu tráviť viac času vďaka predĺženým víkendom.

Návrh zákona by mal mať podľa predkladateľov pozitívny vplyv na štátny rozpočet, resp. rozpočet verejnej správy, ako aj na podnikateľskú sféru. "A to z dôvodu zabezpečenia plynulosti pracovných procesov bez prerušenia spôsobeného dňom pracovného pokoja v podobe štátneho sviatku alebo sviatku v strede týždňa, pričom konkrétny dosah nie je možné presne vyčísliť," vysvetľujú obyčajní v návrhu.

Na dnešnom brífingu pripomenuli, že takýto návrh predkladali aj pred rokom. Vtedy však kvôli Smeru-SD neuspel. Jurinová a Matovič poukázali na to, že tento rok sa už iniciatíva sociálnym demokratom pozdáva. "Minulý rok náš návrh vtedy opozičný Smer zniesol pod čiernu zem," uviedol Matovič. Pripomenul, že vtedajší opozičný poslanec Branislav Ondruš (Smer-SD) svojho času vyhlásil, že návrh považuje za prejav obrovskej neúcty voči ľuďom. "Dnešný minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) ho označil za hlúpy, populistický a mimoriadne nekultúrny a nedôstojný," uviedol Matovič.

V súčasnosti sa sociálni demokrati k návrhu stavajú podľa jeho slov inak. "Po roku si Smer pošliapal po jazyku. Premiér Fico sa vyjadril, že náš návrh plne podporuje. Robert Fico doslova povedal: 'Ako veľmi racionálny sa zdá byť návrh, že pokiaľ štátny sviatok padne na pracovný deň, možno by bolo veľmi správne nechať voľný deň na piatok, aby sa urobil predĺžený víkend.'," citoval Matovič, ktorý vyzýva premiéra a jeho vládu, aby si už nešliapali po jazyku, prestali s politikárčením a podporili návrh na presunutie voľna za sviatky na piatky.

Zároveň Fica vyzval, aby vláda nerušila dva dni voľna - 1. a 15. september. Ich rušenie považujú obyčajní za "mimoriadne hlúpy". Fico podľa Matoviča "nemá žiadne morálne právo robiť z pracujúcich ľudí otrokov, kým si nesplní domácu úlohu a nezabezpečí prácu pre 400.000 nezamestnaných".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok