Na lietajúcom tanieri nad Bratislavou sedia zelené postavy

TASR
11.7.2012 14:56

Od tretej hodiny ráno sedia dnes na Moste SNP na streche reštaurácie, známej ako UFO, dve zelené postavy. Ich zraky smerujú na Staré mesto a zatiaľ sa z miesta nepohli.

Na lietajúcom tanieri nad Bratislavou sedia zelené postavy
TASR

Čas ich pobytu nad Bratislavou je určený zhruba na mesiac.  Cestu na 90 metrov vysoké UFO im v noci na dnes uľahčila skupina siedmich výškových pracovníkov, ktorí vytiahli štvormetrové sochy, dielo mladého výtvarníka Andreja Haršányho, hore pomocou lán.

Upevnili ich tak, aby nehrozilo žiadne riziko pádu. Haršány projektom UFO pokračuje v sérii inštalácií figúr na verejných plochách, kde vytvára priestor na interpretáciu diela na divákovi. "O to mi ide. Každé telo, každá osobnosť, každý detail vnímame podľa okolia, prostredia, ktoré ho formuje, ovplyvňuje a vytvára uzavretý celok. Figúry sa dostávajú do vzájomnej symbiózy s miestom, ktoré pretvárajú a menia jeho zaužívaný symbol a vzhľad," uviedol autor pre TASR.

V prípade mosta a UFO však ide podľa neho o natoľko silný kontext, že veľa priestoru na inú interpretáciu, ako spojenie s mimozemšťanmi asi nezostáva. Prvou inštaláciou Andreja Haršányho v tejto sérii bol Urban E. T. v Ružomberku na sútoku rieky Váh a Revúca v centre mesta, kde postavil svoje zelené postavy po členky do vody. Mohli evokovať rybárov, ktorí stoja pri vode, no išlo tiež o zvýraznenie environmentálneho momentu.

t_11jul2012_UFO_Most_SNP_Sochy_31055848.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok