Najväčšou sopkou v Európe otriasol výbuch, museli zavrieť letiská

TA3 TASR
20.7.2019 12:58

Talianska Etna, najväčšia aktívna sopka v Európe, v noci na sobotu vybuchla. Vytekali z nej prúdy lávy a ohlušujúco vyvrhovala popol vysoko do oblohy. Informovali o tom vulkanológovia.

Hustý stĺp popola na oblohe si vynútil zatvorenie dvoch letísk v Catanii, druhom najväčšom meste talianskeho ostrova Sicília, kde sa Etna nachádza. Letiská čiastočne znovu otvorili v sobotu nadránom. Táto aktivita sopky nasledovala po "čulom chrlení" lávy a popola, ktoré začiatkom júna zaznamenal taliansky Národný ústav geofyziky a vulkanológie, a po predchádzajúcej erupcii z konca vlaňajšieho decembra.

Vtedy na Štedrý večer oblasť okolo mesta Catania pri juhovýchodnom úpätí sopky zasiahlo zemetrasenie. V dôsledku týchto otrasov utrpelo zranenia 28 ľudí a vyše 400 obyvateľov muselo dočasne opustiť svoje poškodené príbytky.

Etna, s nadmorskou výškou 3350 metrov, vybuchuje často a jej posledný veľký výbuch nastal začiatkom roka 2009. Ústav v sobotu uviedol, že najnovšia erupcia Etny bola prerušovaná a láva tiekla z kráterov nachádzajúcich sa na juhovýchodnej strane sopky približne 1,5 kilometra dolu strmým zrázom, do čiernej pustej kotliny nazývanej Valle del Bove (Volské údolie).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok