Jediný svojho druhu u nás. Vo Svidníku bude podnik na ekoriady

TA3 SITA
18.7.2019 16:44

Spoločnosť Print Cup s.r.o. so sídlom v obci Kružľov plánuje uviesť do prevádzky výrobu biologicky rozložiteľných potravinárskych obalov. Má ísť o prvý podnik tohto druhu na Slovensku. Podobné obaly sa v súčasnosti dovážajú iba zo zahraničia. Prevádzka vzniká vo Svidníku a vytvorených má byť minimálne 20 pracovných miest.

Jediný svojho druhu u nás. Vo Svidníku bude podnik na ekoriady
TASR/AP (ilu)

Ako informoval konateľ spoločnosti Vladimír Ducár, predmetom navrhovanej činnosti je výroba papierových pohárov a slamiek určených pre potraviny. Predpokladané investície sú zhruba 800-tisíc eur. „Myšlienka vznikla z toho, že už dlhodobo sa rozprávalo o zákaze plastových výrobkov na jednorazové použitie. Ide teda o reakciu na prijaté obmedzenia,“ vysvetlil Ducár. Podľa zámeru predloženého na posudzovanie vplyvov na životné prostredie ide o novú činnosť, umiestnenú v existujúcej nehnuteľnosti vo Svidníku.

Nachádzať sa bude v nevyužívaných priestoroch bývalého obchodného domu. Dôvodom na investíciu v tomto meste je podľa Ducára existencia vyhovujúcich priestorov, ktoré nevyžadujú stavebné úpravy a disponujú všetkými potrebnými sieťami. Spoločnosť vďaka tomu môže znížiť svoje investičné náklady potrebné na začatie plánovanej výroby. Tie sú plánované na 800-tisíc eur. „Technické riešenie zámeru nevyžaduje stavebné úpravy prenajatých prevádzkových priestorov. V rámci realizácie zámeru budú do existujúcich priestorov nainštalované nové stroje a zariadenia,“ uvádza sa v zámere.

Na výrobu obalov má byť pritom použitých zhruba 200 ton papiera ročne. Odbyt výrobkov bude zabezpečený podľa konateľa prostredníctvom obchodných sietí, veľkoobchodných reťazcov a skladov nielen na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch. V podniku má vzniknúť minimálne 20 pracovných miest, z ktorých aspoň polovica bude obsadená ženami

„Celkový počet zamestnancov bude záležať od celkového vyťaženia výroby. S jej spustením v súčasnosti ešte čakáme na vyjadrenia rôznych inštitúcií. Niektoré vyjadrenia nám už prišli, ale spustiť prevádzku môžeme až po ich kompletnom získaní. Malo by sa tak stať v najbližších mesiacoch,“ dodal Ducár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok