Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

61 Mpx full-frame fotoaparát Sony A7R IV so šialene rýchlym autofocusom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Sony aktualizovala sériu fotoaparátov A7 (označovaný aj ako Alpha7 alebo α7) o model A7R IV. Ten si prináša rozlíšenie 61 megapixlov, dynamický rozsah 15 stôp, automatické zaostrovanie v reálnom čase v režimoch fotografie a videa, dva sloty pre vysokorýchlostné SD karty a režim pre vynikajúce rozlíšenie až 240,8 megapixlov.

Nový full-frame fotoaparát Sony A7R IV má natívne rozlíšenie 61 megapixlov, čo je určite dostačujúce pre drvivú väčšinu fotografov. Pri ukladaní 61 megapixlovej snímky vo formáte RAW tak jej veľkosť narastie na viac ako 100 MB. Fotoaparát A7R IV však prináša aj možnosť ukladania v super-res režime v rozlíšení až 241 megapixlov. Aj preto zrejme spoločnosť Sony nedávno oznámila najrýchlejšiu čítačku SD kariet na svete, ktorá sa určite zíde. Poteší i možnosť ukladania snímok priamo na serverové úložisko počas fotografovania.

Full-frame fotoaparát Sony A7R IV.

Fotoaparát A7R IV je vybavený automatickým ostrením s 567 bodmi fázovej detekcie, ktoré pokrývajú 74 percent zobrazovacej plochy. Výkonný obrazový procesor pritom umožní sledovanie tvárí a očí v reálnom čase pri snímaní až 10 snímok za sekundu alebo dokonca aj v režime nakrúcania videa. Napriek kvalitnému full-frame obrazovému snímaču, ktorý si poradí i v zlých svetelných podmienkach zahrnuli vývojári do tela fotoaparátu aj 5-osovú stabilizáciu obrazu, ktorá udrží ostrosť snímok aj pri 61 megapixloch.

Full-frame fotoaparát Sony A7R IV.

Elektronický UXGA OLED hľadáčik tru-Finder má rozlíšenie 5,76 milióna bodov, ktorý tak poskytne až o 60 percent vyššie rozlíšenie v porovnaní s modelom A7R III. Filmári môžu nakrúcať videá v rozlíšení 4K buď vo full-frame alebo vo veľkosti Super 35. Nový mikrofón ECM-B1M využíva osem rôznych mikrofónových polí, spolu s inteligentným spracovaním zvuku, ktoré vám umožnia pracovať s tromi voliteľnými formátmi zvuku, vrátane super-smerového formátu, ktorý by mal zachytiť rozhovor i v rušnom prostredí.

Full-frame fotoaparát Sony A7R IV.

Výdrž batérie sa v modeli A7R IV zvýšila až na 670 statických fotografií zosnímaných prostredníctvom zadného displeja alebo 530 statických fotografií cez elektronický hľadáčik. Taktiež bola vylepšená odolnosť tela fotoaparátu proti poveternostným vplyvom, s lepším tesnením voči prachu a vlhkosti.

Nový full-frame fotoaparát Sony A7R IV sa bude dodávať v Európe v auguste za cenu 4 000 EUR. V USA sa bude predávať lacnejšie, za cenu 3 500 dolárov, no i tak je to dosť vysoká investícia.

Full-frame fotoaparát Sony A7R IV.