Čas stratil význam, tvrdia ostrovania. Chcú prvú bezčasovú zónu

TA3 ČTK
20.7.2019 09:58

Na ostrove Sommaröy v severnom Nórsku od 18. mája do 26. júla nezapadá slnko. Dať si v lete s priateľmi na pláži kávu dve hodiny po polnoci je vzhľadom k nepretržitému dennému svetlu podľa miestnych bežná vec. Teraz chce 350 obyvateľov ostrova úplne zrušiť meranie času a vyhlásiť prvú "bezčasovú zónu" na svete, píše The Guardian.

Čas stratil význam, tvrdia ostrovania. Chcú prvú bezčasovú zónu
SITA/AP

Len deti budú ďalej chodiť do školy

"Po celom svete ľudia trpia depresiami a stresom. Tieto pocity mnohokrát pramenia z toho, že sme zviazaní časom. Staneme sa prvou bezčasovou zónou, kde budeme všetci môcť žiť svoje životy naplno. Ak si niekto bude chcieť pokosiť trávnik o štvrtej ráno, bude mať tú možnosť," povedal nórskej verejnoprávnej televízii NRK Kjell Ove Hveding, ktorý vedie kampaň za zrušenie času na ostrove.

Podľa Hvedinga by mali byť na ostrove, ktorý leží na západe od severonórskeho mesta Tromsö, zrušené oficiálne otváracie hodiny tak, aby si mohli ľudia robiť "čo chcú a kedy chcú". Len deti vraj budú ďalej chodiť do školy.

Ostrov Sommaröy je od novembra do januára ponorený do tmy. Keď však 18. mája vyjde slnko, ostrovania majú istotu, že zapadne až 26. júna. "Je tu neustále svetlo. Ak chceme o druhej ráno natierať dom, môžeme. Ak si chceme o druhej ráno zaplávať v mori, ideme," píše na svojej facebookovej stránke Hveding.

Hlasy proti a hlasy za

Obyvatelia, ktorých hlavným zdrojom príjmov je turistický priemysel, bezčasovú iniciatívu podporujú. "Užívame si tu každú minútu polnočného slnka. Ak sa pýtate či je normálne dať si s priateľmi kávu o tretej hodine ráno na pláži, tak áno, je," uisťuje jeden z ostrovanov.

Po májovej verejnej diskusii obyvatelia ostrova predložili miestnemu poslancovi Kentovi Gudmundsenovi petíciu, v ktorej vyzývajú, aby ich návrh prerokoval nórsky parlament. Gudmunsen povedal novinám iTromsö, že návrh znie veľmi zaujímavo a že bezčasová zóna by mohla fungovať ako tretia možnosť popri letnom a zimnom čase.

Myšlienku vraj nadšene prijali aj turisti a niektorí z nich odložili svoje hodinky na moste, ktorý vedie na ostrov. Predstavitelia nórskych turistických úradov však v rozhovore s televíziou NRK uviedli, že kampaň za zrušenie času považujú skôr za šikovný trik, ako na ostrov nalákať viac návštevníkov.

Bude to veľmi náročné

Profesor filozofie Truls Egil Wyller z univerzity v Trondheime nápad obyvateľov ostrova označil za fascinujúci. Wyller upozornil na to, že ľudskú spoločnosť "ovládajú hodiny len posledných dvesto rokov. Predtým ľudia pracovali v zásade tak dlho, ako bolo treba, jedli, keď mali hlad a chodili spať, keď boli unavení. Až v modernej spoločnosti sa všetko podriaďuje hodinovým ručičkám," konštatoval.

Podľa Wyllera však obyvatelia ostrova Sommaröy čoskoro zistia, že život bez fixovania času nie je vôbec jednoduchý. "Netvrdím, že je nemožné vytrhnúť ostrov z globálneho merania času. Ale evidentne to bude veľmi náročné," vyhlásil. Problémy predpovedajú aj niektorí obyvatelia. "Vidím problém napríklad v otváracej dobe barov a reštaurácií alebo v tom, kedy sa budú naši hostia prihlasovať a odhlasovať," uviedla recepčná zo Sommaröy Arctic hotelu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok