Jeden z kľúčových ľudí Okoličányho gangu sa dostal na slobodu

TASR
11.7.2012 10:55

Róbert Nigut, považovaný za jedného z najvyššie postavených členov východoslovenskej skupiny Róberta Okoličányho, ktorá je okrem iných trestných činov obžalovaná so šiestich vrážd, je od utorka 10. júla na slobode.

Jeden z kľúčových ľudí Okoličányho gangu sa dostal na slobodu
TASR

"Sudca prepustil obvineného na slobodu, nakoľko v utorok 10. júla uplynula maximálna lehota trvania väzby, čo bolo v tomto prípade päť rokov," povedala dnes hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková. Naposledy bol Nigut vo väzbe za nedovolené ozbrojovanie, keď polícia u neho našla viacero zbraní, vrátane samopalov. V tomto prípade figurovala ako spoluobvinená aj jeho právna zástupkyňa Katarína D.

Hlavné pojednávanie s Okoličányho skupinou sa naposledy 25. júna a 26. júna pred senátom ŠTS v Pezinku opäť nemohlo konať. Dôvodom bolo, že jeden z obžalovaných predložil doklad o svojej práceneschopnosti a nesúhlasil s pojednávaním v jeho neprítomnosti. Proces by mal pokračovať 19. júla. 

V druhej polovici mája senát vypočul troch svedkov a čítali sa aj listinné dôkazy. V druhej polovici apríla musel senát proces tiež odročiť. Dôvodom bola ospravedlnená neprítomnosť jedného z obhajcov obžalovaných a tento obžalovaný zase nesúhlasil s procesom bez svojho advokáta. Odvtedy sú určené aj ďalšie termíny, aby sa vyhlo prípadným podobným odročeniam pre práceneschopnosť, neprítomnosť obžalovaných a advokátov z iných dôvodov.

Proces bol 8. marca prerušený a súd sa mal prípadom zaoberať aj koncom marca, a to dva dni. Začiatkom októbra minulého roka Okoličányho predviedli na pojednávanie kukláči. Nepreberal totiž predvolania na súd, a tak pre neho sudca poslal elitných policajtov.

Rovnakým spôsobom vtedy na súd dopravili aj brata údajného bossa skupiny - Rudolfa O. Policajti mali do Pezinka predviesť aj obžalovaného Róberta Č., zistilo sa však, že sa nachádza vo väzení v Českej republike. Pojednávanie preto nemohlo pokračovať a bolo odročené na december.

Vo februári 2009 vtedajší Špeciálny súd vyniesol verdikt, na základe ktorého Róberta Okoličányho a jeho siedmich komplicov odsúdil na tresty väzenia. Boss vtedy dostal doživotie, rovnako aj údajný nájomný vrah Jaroslav P. Ostatných odsúdili na štyri až desať rokov. Najvyšší súd SR o rok neskôr tento rozsudok zrušil a vrátil Špecializovanému trestnému súdu na nové rozhodnutie.

V celej kauze obžalovali 16 údajných páchateľov. Organizácia na čele s Okoličánym, Nigutom a Jozefom Leškom má podľa obžaloby na svedomí šesť vrážd. Najznámejšou bola vražda ich konkurenta Jozefa Eštóka, pri ktorej prišiel o život aj nezainteresovaný muž. Okrem toho sa mali obžalovaní dopustiť aj niekoľkých pokusov o vraždu. Obžalovali ich aj z nedovoleného ozbrojovania, obchodu so zbraňami, ťažkého ublíženia na zdraví, vydierania a ďalších zločinov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok