Pirátske hausbóty na dunajskom ramene chráni zákon

SITA
11.7.2012 10:23

Informácie o majiteľoch údajných pirátskych hausbótoch na Jarovskom ramene sa dali nájsť vo verejnom registri plavidiel. Novela zákona z dieľne šéfa KDH Figeľa však informácie utajila, píše denník Sme.

Pirátske hausbóty na dunajskom ramene chráni zákon
TASR

Verejnosť nemá právo vedieť, kto pri výstavbe svojho luxusného hausbótu beztrestne ničí prírodu v chránenej oblasti Jarovského ramena, píše Sme. 

Kto je vlastníkom konkrétneho domu na vode, bolo do roku 2010 možné zistiť z verejného registra plavidiel. „Novela zákona od vtedajšieho ministra dopravy Jána Figeľa zoznam utajila,“ informuje Sme.

Register plavidiel bol predtým definovaný ako „presne fungujúci, jednoducho kontrolovateľný, verejnosti prístupný a účelný zoznam“. Po novele, ktorá podľa informácií v článku denníka Sme riešila najmä iné témy, sa stal zoznam neverejným.

Nahliadnuť doň môže už len ten, kto má konkrétny právny záujem. Figeľ tvrdí, že zmenu do novely v roku 2010 navrhla Legislatívna rada vlády SR. Podľa Sme sa odvolala na ochranu osobných údajov a Figeľovi ľudia pripomienku potom len zapracovali. „Ministerstvo predložilo zákon bez spomínanej zmeny.“

Figeľove slová potvrdilo aj súčasné vedenie ministerstva. „Dôvod na zmenu tohto stavu zatiaľ nevidíme, ale ani sa jej nebránime,“ konštatuje hovorca Martin Kóňa. Prípadné opätovné zverejnenie registra by však podľa neho problém s hausbótmi v Jarovskom ramene aj tak neriešilo. Český register plavidiel je verejne prístupný na internete. „Neobsahuje všetky informácie, ale kto je majiteľom, sa z neho dá zistiť,“ hovorí šéf pražskej pobočky Státní plavební správy Hynek Beneš. Nespomína si, že by niekto niekedy navrhoval utajiť vlastníkov lodí.

„Informáciu o vlastníkovi hausbótu si môže v rámci vyšetrovania vyžiadať polícia alebo prokuratúra,“ uvádza Sme. Štátna plavebná správa od pondelka 9. júla neodpovedala, či tak niekedy urobila. Úrady v minulosti riešili, aj teraz riešia viacero podnetov pre nelegálne úpravy a stavby na štátnych pozemkoch v Jarovskom ramene. Vyšetrovanie sa doteraz vždy skončilo so záverom, že páchateľ je Hausbót tam plánuje stavať aj poslanec NR SR za Smer Richard Raši. Podľa informácií v článku tvrdí, že má povolenie, no hausbót zatiaľ nepostavil.

„Môj názor je taký, že všetky nelegálne stavby by mali byť odstránené,“ dodáva Raši. „K ničeniu chránenej oblasti sa odmietol osobne vyjadriť bývalý šéf prokuratúry Dobroslav Trnka, ktorý je vášnivý rybár,“ píše Sme. Prokuratúra odpovedala, že ucelené stanovisko ku kauze poskytne v stredu.

Podľa KDH ide o zavádzanie

Podľa kresťanských demokratov ide o skresľovanie a zavádzanie. "Návrh zákona predložil na rokovanie Legislatívnej rady vlády ešte minister Vážny 1. júna 2010, teda 10 dní pred parlamentnými voľbami. Rozsiahla novela zákona neobsahovala zmenu v prístupnosti registra plavidiel pre verejnosť. Tá bola zapracovaná až po tom, čo Legislatívna rada vlády pripomienkovala túto časť novely," uvádza sa v reakcii KDH.

Prístupnosť registra plavidiel pre verejnosť podľa KDH nijako nemení situáciu právnej zodpovednosti a stíhateľnosti osôb, ktorí svojím konaním pri výstavbe nelegálnych hausbótov páchajú trestnú činnosť. "Ak úrady, v ktorých kompetencii je konať pri výstavbe nelegálnych stavieb, nekonajú, je potrebné pranierovať ich, nie ministra Figeľa. Tak ako je verejnosti neprístupný register motorových vozidiel, ale polícia nemá problém zistiť majiteľa auta, tak môže byť verejnosti neprístupný aj register plavidiel (vrátane hausbótov), avšak konať musia príslušné orgány," píše sa v reakcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok