Žitňanská chce v lete pripraviť zákon o sponzoringu

SITA
11.7.2012 09:23

Nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská chce v lete pripraviť zákon o sponzoringu. Dôvodom sú chýbajúce peniaze v kultúre. Ako povedala Žitňanská, vo svete je bežné, že existujú legislatívne úpravy, alebo tradícia, že firmy i jednotlivci sponzorujú jednotlivé kultúrne podujatia, či už divadelné, hudobné alebo výtvarné. Toto na Slovensku chýba.

Žitňanská chce v lete pripraviť zákon o sponzoringu
SITA

„Na Slovensku do sveta kultúry, zachovávania tradícií nie sú vtiahnutí jednotlivci a firmy. Len štát na to nestačí. Nemyslím si, že je správne, keď len štát financuje z daní všetkých kultúru, ale mohli by sa na tom podieľať jednotlivci a spoločnosti,“ povedala.

Pripravovaný zákon by mal nastaviť hranice a zadefinovať, čo je sponzoring alebo či si môže firma výdavky na sponzoring odrátať z daní z príjmu. „Chceme sa inšpirovať úspešnými modelmi, ktoré fungujú v zahraničí, napríklad v Českej republike, Veľkej Británii, vo Francúzsku. Chceme sa pozrieť aj na zahraničné skúsenosti, aby sme pripravili zákon, ktorý bude v prospech kultúry,“ povedala. 

Žitňanská si chce dať pozor na to, aby sa takýto zákon nedal zneužívať tým, že ľudia budú predstierať, že budú dávať peniaze do kultúry, ale v skutočnosti ich tam nedajú. “Chceme sa poradiť s daňovými poradcami, aby sa tento zákon nestal návodom pre tých, ktorí by chceli obchádzať platenie daní,“ dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok