Nebola ideálna, čas ukáže. Ako na Slovensku reagujú na šéfku EK

TA3 SITA TASR
17.7.2019 14:04

Veľa šťastia, pani predsedníčka, odkazuje Ursule von der Leyenovej, ktorá na jeseň začne viesť Európsku úniu, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Reakcie slovenských politikov na novozvolenú šéfku Európskej komisie boli vlažnejšie. Pozrite si ich.

Nebola ideálna, čas ukáže. Ako na Slovensku reagujú na šéfku EK
TASR

Ocenila dôraz na klimatické zmeny

Čaputová želá von der Leyenovej veľa síl a úspechov pri udržiavaní jednoty Európskej únie, ktorá bude aj naďalej presadzovať demokratické hodnoty. Slovenská hlava štátu vo svojom príspevku na Twitteri takisto ocenila záväzok von der Leyen byť aktívnejšou v boji voči klimatickým zmenám. „Veľa šťastia, pani predsedníčka,“ dodala Čaputová.

Práve boj proti klimatickým zmenám je jednou z priorít prezidentky Zuzany Čaputovej. Časť svojho prejavu práve tejto téme venovala aj von der Leyen pri predstavovaní svojich priorít na pôde Európskeho parlamentu. Europoslancov oboznámila, že počas prvých 100 dní chce prísť s novým zeleným plánom pre Európu. Želá si, aby sme sa stali prvým klimaticky neutrálnym kontinentom do roku 2050.

Budú ju lídri brať ako partnerku?

Čas ukáže, či budú svetoví lídri brať Ursulu von der Leyenovú ako partnerku, reagovala strana SNS. SNS rešpektuje jej zvolenie bez emócií. "Čas ukáže, či ju prezident Trump alebo Putin budú brať ako partnerku na politiku," povedala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

"Nebola pre PS ideálny kandidát, ale svojím programom nás presvedčila, že má šancu posunúť EÚ vpred," skonštatoval europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Poznamenal, že Leyenová si osvojila kľúčové progresívne priority, ako prechod na zelenú ekonomiku, posilnenie právneho štátu či prehĺbenie demokracie na európskej úrovni. "Vyslala jasný signál, že sa nebude spoliehať na podporu krajnej pravice," dodal s tým, že aj preto jej dali hlas. Podotkol, že strana zostala sklamaná z netransparentného spôsobu výberu Leyenovej aj z toho, že krajiny strednej a východnej Európy neobsadia žiaden post vo vedení EÚ. Za kľúčové považuje, aby EK pod novým vedením ukázala, že bude pracovať pre všetkých európskych občanov.

Vrchol európskeho kompromisu

Zvolenie von der Leyenovej je vrcholom európskeho kompromisu, nebude to mať ľahké. Myslí si to poslanec SaS a podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Martin Klus. Klus víta, že bude na čele EK žena. Očakáva od nej, že bude citlivejšia aj k regionálnej proporcii, keďže stredná a východná Európa nemá zastúpenie napríklad v Rade Európy. "Očakávam, že to vyváži aspoň v komisii," poznamenal. "Musela sľúbiť všetkým všetko, aspoň mne to tak pripadá. Určite bude preto čeliť viacerým problémom," myslí si. Poukázal napríklad na reformu azylovej politiky a rozdelenie migračnej záťaže medzi krajiny. Za najväčší kameň úrazu považuje vyjadrenia o zrušení jednomyseľnosti, ktorá platí pri rozhodnutiach o zahraničnopolitickej orientácii EÚ.

Predseda výboru Ľuboš Blaha negatívne vníma, že vedúce pozície EÚ neobsadili zástupcovia strednej a východnej Európy. Blaha považuje za nešťastné, že na vedúce európske pozície boli vybraní iba západoeurópski politici zo starých členských štátov. Považuje to za signály, že stredná Európa nemá spolurozhodovať, ale len poslúchať. "Jednote Európy to určite nepomôže, legitimita Únie je oddnes slabšia," tvrdí. Podotkol, že EÚ je často kritizovaná pre dominanciu Nemecka, preto nehodnotí pozitívne výber nemeckej političky, hovorí o zmene EÚ na 'Nemeckú úniu'. Tvrdí, že Leyenová patrí medzi najslabšie ministerky v nemeckej vlády, "je ťažká pravičiarka a protiruská, ako ľavičiar si nemyslím, že dokáže do práce komisie priniesť niečo pozitívne".

Európsky parlament odhlasoval nomináciu odchádzajúcej nemeckej ministerky na post predsedníčky Európskej komisie. Hlasovalo za ňu 383 poslancov, čo znamená, že prešla len tesne.

Európsky parlament odhlasoval nomináciu odchádzajúcej nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej na post predsedníčky Európskej komisie. Hlasovalo za ňu 383 poslancov Európskeho parlamentu, 327 bolo proti a 22 poslancov nehlasovalo. Na schválenie jej nominácie bolo potrebných 374 hlasov, čo znamená, že prešla len tesne. Von der Leyenová sa stane prvou ženou na čele Európskej komisie. Teraz bude pracovať na zostavení celej Komisie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok