Slováci odsúdení v rámci EÚ budú môcť do väzenia nastúpiť aj vo vlasti

TA3, TASR
11.7.2012 09:19

Trest odňatia slobody si budú môcť Slováci odsúdení v niektorom zo štátov Európskej únie odsedieť po novom už aj vo väznici na Slovensku. Umožňuje to novela zákona o európskom zatýkacom rozkaze, ktorú dnes schválila vláda.

Slováci odsúdení v rámci EÚ budú môcť do väzenia nastúpiť aj vo vlasti
SITA

V prípade súhlasného stanovisko parlamentu a prezidenta by právna norma mala platiť od decembra tohto roka.

Na základe legislatívneho rámca, ktorý vychádza z rozhodnutia Európskej rady, tak Slovensko bude môcť odmietnuť vykonať európsky zatýkací rozkaz, ak sa bude žiadať o vydanie občana SR alebo osoby s obvyklým pobytom na jej území. Podmienkou však je, že prevezme výkon cudzieho rozhodnutia, na základe ktorého bol vydaný európsky zatýkací rozkaz.

Nová úprava postupu orgánov SR vo vzťahu k vydávaniu občanov na účely výkonu trestu odňatia slobodyalebo ochranného opatrenia spojeného s obmedzením osobnej slobody nadväzuje na novoprijatý zákon o uznávaní a výkone rozhodnutí platný od februára. "S ohľadom na naplnenie účelu výkonu trestu odňatia slobody, ktorým je okrem iného aj sociálna náprava odsúdeného, je žiaduce, aby občania SR a osoby s trvalým pobytom na jej území mali možnosť vykonať uložený trest odňatia slobody na území svojho domovského štátu, kde tieto osoby majú rodinné a sociálne väzby, ktoré sú spôsobilé prispieť k uľahčeniu ich nápravy počas výkonu trestu odňatia slobody," uvádza sa v dôvodovej správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok