Zverejnili sexistický čet politikov, do ulíc vyšli tisícky ľudí

TA3 TASR
16.7.2019 11:35

Tisícky ľudí demonštrovali za odstúpenie portorického guvernéra Ricarda Rossellóa po tom, ako došlo k úniku textovej komunikácie na internete, v ktorej sa on i ďalší činitelia vyjadrovali obscénne, sexisticky a homofóbne o svojich politických oponentoch alebo iných osobách vrátane tamojšieho speváka Rickyho Martina. Portoriko je nezačlenené územie Spojených štátov.

Zverejnili sexistický čet politikov, do ulíc vyšli tisícky ľudí
TASR/AP

Protesty sa konali už tretí deň v portorickej metropole San Juan. Polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn. Zúčastnení obyvatelia takisto spochybnili Rossellóové počínanie pri riešení následkov hurikánu Maria z roku 2017 a finančnú krízu tejto ostrovnej krajiny. "Požadujeme zatknutie jeho i jeho manželky - za krádež peňazí portorickému ľudu. Je načase, aby naše mesto zastavilo túto skorumpovanú vládu," uviedla pre miestne noviny Primera Hora jedna z demonštrantiek. Rosselló vydal vyhlásenie, v ktorom hovorí, že rešpektuje protestujúcich, ale výzvy na odstúpenie nebude akceptovať.

Nepokoje vypukli po tom, ako Centrum pre investigatívnu žurnalistiku zverejnilo 889 strán textovej komunikácie, ktorá prebiehala na šifrovanej webovej službe Telegram. Rosselló a ďalších 12 mužských členov jeho kabinetu tam očierňovali iných portorických činiteľov, politikov, umelcov a novinárov.

"Je to absolútne odsúdeniahodné a ukazuje to netolerantný, arogantný, panovačný, homofóbny, sexistický a násilný charakter a osobnosť každého z nich. Nesmieme dovoliť, aby bolo naše Portoriko v rukách týchto takzvaných lídrov," napísal na sociálnej sieti Twitter populárny spevák Ricky Martin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok