Bude prvou šéfkou Eurokomisie? Leyenová prežíva svoj Deň D

TA3 TASR
16.7.2019 10:01

Poslanci Európskeho parlamentu večer v Štrasburgu rozhodnú, či sa Ursula von der Leyenová (60) stane od novembra prvou ženou na čele Európskej komisie. V opačnom prípade sa šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ budú musieť uprostred leta stretnúť na ďalšom mimoriadnom summite, aby vybrali nového, vhodnejšieho kandidáta na šéfa exekutívy Únie.

Náročný deň už od rána

"Deň D" sa pre nemeckú nominantku začal o 09.00. Po jej úvodnom prejave mala prebiehať rozprava. Do hlasovania o dôvere, ktoré je naplánované na 18.00 h, majú politické frakcie EP, ich vedúci a členovia čas na posledné otvorené či zákulisné dohody. Pod výsledok hlasovania sa môže podpísať nielen nejasný postoj niektorých frakcií, ale aj systém tajnej voľby, v ktorom europoslanci môžu zareagovať v rozpore s prianím vedenia frakcie.

Kandidátka z Nemecka, ktorá má politicky blízko ku kancelárke Angele Merkelovej, musí získať najmenej 374 hlasov, čo je nadpolovičná väčšina. Podľa znalcov diania v EP však akýkoľvek zisk pod hranicou 400 hlasov sa bude považovať za neúspech a slabú pozíciu pre štart jej kariéry na čele EK. Zásadnou otázkou je, či von der Leyenová získa dostatok hlasov z hlavného trojčlenného proeurópskeho tábora — od poslancov z jej Európskej ľudovej strany, z tábora socialistov a demokratov a od liberálov-centristov zo skupiny Obnovme Európu.

Získala silného spojenca

Líder Európskej ľudovej strany v EP Manfred Weber podporil jej nomináciu a vyzval europoslancov, aby ju podporili. Zároveň varoval kolegov, že von der Leyenovej prípadné nezvolenie by vytvorilo politickú nestabilitu v Európe. "Teraz nepotrebujeme opozíciu, to, čo teraz potrebujeme, je konštruktívny duch," uviedol konzervatívec Weber.

Tri uvedené frakcie majú spolu 444 hlasov (182 + 154 + 108). Avšak "matematika" v EP nie je taká jednoduchá. Nemeckú kandidátku otvorene odmietajú jej krajania z frakcie S&D, (16 mandátov). Tí rozoslali ostatným členom S&D dokument, v ktorom vysvetlili, prečo považujú kandidatúru von der Leyenovej za nelegitímnu a nevhodnú. Kritické hlasy, že premiéri a prezidenti pri obsadzovaní vrcholných pozícií v štruktúrach EÚ obišli tzv. proces špicenkandidátov, znejú aj z tábora EPP a od liberálov, očakáva sa však, že tieto frakcie súčasnú nemeckú ministerku obrany nakoniec podporia.

Vyšla v ústrety rodovej rovnosti

Von der Leyenová v pondelok vyšla v ústrety požiadavkám socialistov a liberálov a v liste obom frakciám sa zaviazala k viacerým "veľkolepým" sľubom, od sociálnej agendy, cez boj proti klimatickej zmene až po prísne monitorovanie pravidiel právneho štátu, prehĺbenie digitálneho trhu a niektoré zmeny vo fungovaní inštitúcií EÚ. Tieto sľuby sa zas nemusia páčiť konzervatívnejším kruhom v EPP.

Možná nástupkyňa Jeana-Clauda Junckera sa však socialistom zaručila, že vo funkcii prvého podpredsedu EK zostane Frans Timmermans a rovnako silné portfólio prisľúbila aj pre volebnú líderku liberálov Magrethe Vestagerovú. Sľubom, že polovicu eurokomisie pod jej vedením budú tvoriť ženy, vyšla v ústrety politike rodovej rovnosti, ktorú uznávajú liberáli a socialisti, ale aj frakcia Zelených (74 mandátov). Tí minulý týždeň naznačili, že von der Leyenovú v najvyššej funkcii v Bruseli nepodporia.

Prekvapivo však môže získať podporu časti poslancov z euroskeptickej frakcie Európski konzervatívci a reformisti. Viacerí členovia ECR (62 kresiel) vrátane dvoch slovenských europoslancov sa netajili názorom, že budú "pragmatickí" a Nemku v tomto hlasovaní podporia.

V prípade, že von der Leyenová nezíska dostatočnú podporu, budú musieť lídri EÚ do jedného mesiaca predstaviť nového kandidáta, tiež z radov EPP, čo by znamenalo nový krízový summit. Tento scenár si však nikto neželá. V hre je aj možnosť odkladu hlasovania o dôvere na septembrové zasadnutie EP, čo však situáciu ako takú nerieši. V opačnom prípade bude mať Nemecko po 52 rokoch svojho zástupcu na čele Európskej komisie a von der Leyenová bude mať zvyšok leta k dispozícii na to, aby odobrila národných kandidátov na eurokomisárov a rozhodla aj o ich pracovnej agende.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok