Bezákovi usporiadali bratislavskí podporovatelia koncert

TA3, SITA
10.7.2012 19:12

Na podporu odvolaného trnavského arcibiskupa Mons. Róberta Bezáka sa na bratislavskom Hlavnom námestí uskutočnil približne dvojhodinový koncert. Stovky ľudí neodradil ani dážď, ktorý sa spustil v polovici koncertu.

Na úvod zaznel Hymnus na lásku z listu apoštola Pavla Korinťanom a modlitba Otčenáš. Koncert založili jeho organizátori výlučne na občianskom princípe, keďže Róbert Bezák svojimi postojmi oslovoval a spájal nielen veriacich, ale aj ateistov. Dali tak verejnosti možnosť podporiť odvolaného Bezáka. Koncert mal slovenskej verejnosti odkázať "pocit spolupatričnosti s otcom arcibiskupom a hlavne zdôrazniť, že nie sme proti ničomu, sme za niečo", povedal pre agentúru SITA spoluorganizátor Koncertu na podporu Mons. Róberta Bezáka Marián Pavlovič.

Podľa Pavloviča sa stotožňujú s myšlienkami, so spôsobom, akým Bezák spájal naprieč Slovenskom jednotlivé konfesie, ľudí i neveriacich. Bezák je "človek, ktorý je hodný nasledovania. Rešpektujeme stopercentne rozhodnutie Svätého Otca, určite sa mu podvoľujeme, ale nedá nám mlčať. Sme ovečky, poslušné ovečky, ale nie sme stádo. A tu sa vlastne tá analógia s ovečkami končí, pretože sme dostali od Pána Boha rozum. A čo učíme naše deti? Aby sa nebáli pýtať prečo. Pretože táto otázka ich posúva dopredu a ďalej," dodal pre SITA Marián Pavlovič.

Na koncerte si publikum vypočulo speváčku Luciu Lužinskú s gitaristom Borisom Čellárom, Zuzanu Homolovú a speváčku Janais, violončelistu Jozefa Luptáka s akordeonistom Borisom Lenkom a zbor Céčkari z Kostola sv. Cyrila a Metoda. Vrcholom koncertu bolo vystúpenie svetoznámeho operného speváka Miroslava Dvorského s klaviristom Danielom Buranovským. Prišli aj kazateľ Daniel Pastirčák, kňaz Anton Srholec, herci Zuzana Kronerová a Karol Čálik. Multiinštrumentalista Marián Varga sa ospravedlnil pre chorobu. K podpore Róberta Bezáka sa symbolicky pripojili aj ďalší umelci, ktorí však nemohli prísť osobne.

Všetci účinkujúci prišli bez nároku na honorár a na koncert tiež nebolo vstupné. Napríklad Miroslav Dvorský podporil Mons. Bezáka už minulý týždeň v stredu v Trnave počas benefičného koncertu Večer ľudí dobrej vôle, keď mu venoval jednu zo svojich piesní.

Počas koncertu mohli všetci záujemcovia pripojiť svoj podpis pod petíciu, ktorú spustili trnavskí aktivisti a žiadajú v nej vysvetlenie odvolania Bezáka. Na záver organizátori prečítali verejnú výzvu reholi Redemptoristov na Slovensku, Konferencii biskupov Slovenska a apoštolskému nunciovi. Vyzvali v nej otca Václava Hypiusa, viceprovinciála rehole Redemptoristov na Slovensku, ku ktorým Mons. Bezák patrí, aby mu dovolili pôsobiť na Slovensku. "Prosíme Konferenciu biskupov Slovenska, aby sa postavila za svojho člena," píšu ďalej vo výzve. Zároveň prosia apoštolského nuncia na Slovensku, aby tlmočil pápežovi ich názor.

Svätý Otec Benedikt XVI. v pondelok 2. júla odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Za trnavského arcibiskupa bol 52-ročný Bezák menovaný pred tromi rokmi 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Vo funkcii vystriedal Jána Sokola. Po jeho odvolaní mu prišli opakovane v Trnave vyjadriť podporu stovky ľudí. Róberta Bezáka sa zastali aj viaceré osobnosti politického, kultúrneho a spoločenského života.

Biskupi katolíckej cirkvi na Slovensku dnes vyzvali veriacich, aby s rešpektom a s dôverou prijali rozhodnutie Svätého Otca odvolať Róberta Bezáka z úradu trnavského arcibiskupa. Ako uviedla tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS), "v týchto dňoch sme svedkami, že časť Božieho ľudu na Slovensku prijala rozhodnutie Svätého Otca o Mons. Bezákovi na základe skreslených a čiastkových informácií, publikovaných niektorými oznamovacími prostriedkami". Preto konferencia spresňuje, že Svätá stolica pri vizitácii diecéz v záujme chrániť osoby zainteresované vo vyšetrovaní zvyčajne nezverejňuje obsah, ktorý bol dôvodom konečného rozhodnutia Svätého Otca. KBS podčiarkla, že skúmanie v Trnavskej arcidiecéze bolo vykonané so všetkou vážnosťou, korektnosťou a so zmyslom pre zodpovednosť, výlučne pre dobro Cirkvi. Podľa Apoštolskej nunciatúry na Slovensku arcibiskup Bezák porušil pápežovo tajomstvo, keď urýchlil zverejnenie správy o svojom odvolaní.

Denník SME 6. júla informoval, že Generálna prokuratúra SR zaevidovala 4. júla podanie trestného oznámenia, ktoré sa týka auditu v trnavskom arcibiskupstve. Podala ho audítorka, ktorá vykonávala na pokyn arcibiskupa Róberta Bezáka audit na Arcibiskupskom úrade v Trnave, kde preverovali financovanie arcidiecézy za čias bývalého arcibiskupa Jána Sokola. O čom trestné oznámenie bolo, audítorka neuviedla, zakazuje to zákon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok