S klímou zabojujú tisícky nových drevín. Nebude to jednoduché

TA3 TASR
15.7.2019 12:42

Magistrát hlavného mesta plánuje počas najbližších štyroch rokov vysadiť desaťtisíc nových drevín a vytvoriť tri nové mestské aleje. Projekt schválili aj mestskí poslanci. Podľa odborníka ide o finančne náročný a najmä dlhodobý projekt.

Vysadenie 10.000 nových drevín, vytvorenie troch nových mestských alejí, zabezpečenie kvalitnej údržby a starostlivosti o zeleň, príprava koncepcie bratislavských brehov či spracovanie opatrení na zníženie znečistenia ovzdušia. Aj to sú ciele, ktoré si stanovil primátor Bratislavy Matúš Vallo a mestskí poslanci v spoločnom programovom vyhlásení na roky 2019 až 2022. Dokument schválilo v júni mestské zastupiteľstvo.

"Musíme sa postarať, aby mestské lesy a parky plnili predovšetkým rekreačnú funkciu a musíme obmedziť hospodársku ťažbu dreva v nich, bez ohľadu na majiteľov alebo správcov lesov," deklarujú zástupcovia bratislavskej samosprávy. Rovnako je podľa nich dôležité zmeniť prístup k odpadom, od ich separácie až po likvidáciu, tak, aby celý proces zodpovedal trvalej udržateľnosti a bol maximálne šetrný k životnému prostrediu.


"Pri úpravách verejného priestoru a pri projektovaní nových stavieb je potrebné dbať na zníženie dopadov klimatických zmien, na ktoré dnes Bratislava pripravená nie je. Bratislavčania trávia voľný čas športom a pre udržanie a rozvíjanie tohto trendu potrebujeme otvoriť čo najviac areálov a plôch na rekreačný šport," píšu v programovom vyhlásení.
V rámci životného prostredia si ako ciel stanovili komplexnú a plošnú pasportizáciu zelene. Primátor a poslanci chcú presadzovať aktívne kroky pre adaptáciu hlavného mesta na zmenu klímy. "Revitalizácie parkov a verejných priestranstiev budeme realizovať s cieľom rozšíriť plochy zelene ako priepustné plochy a zvýšiť tak odolnosť mesta voči horúčavám, ako aj jeho vodozádržnú schopnosť," priblížili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok