Polícia radí dovolenkárom, ako sa vyhnúť pokutám v Chorvátsku

TA3 TASR
15.7.2019 12:26

Platenie parkovného prostredníctvom SMS je v Chorvátsku možné, len ak si dovolenkári kúpia karty chorvátskych operátorov. Slovenský operátor takúto službu neposkytuje. Slovenskí policajti, ktorí počas sezóny pomáhajú v Chorvátsku, upozornili aj na iné dôležité veci.

Polícia radí dovolenkárom, ako sa vyhnúť pokutám v Chorvátsku
SITA/Prezídium policajného zboru

Mal parkovací lístok, dostal pokutu

"Ak zaplatíte do troch dní, stačí zaplatiť polovicu, ak do ôsmich dní, tak dve tretiny pokuty. Môžete ju uhradiť na pošte alebo v banke," priblížila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Policajti sa podľa jej slov stretli aj s prípadom, kedy mal vodič na prednom okne zvnútra clonu proti slnku a parkovací lístok na sedadle a dostal pokutu. Baloghová zdôraznila, že vodič je povinný vyložiť parkovací lístok viditeľne pod čelné sklo vozidla.
Doplnila, že so ZŤP preukazom je možné parkovať len na miestach na to určených, ak je vodič držiteľom európskeho preukazu.

V prípade dopravnej nehody v Chorvátsku by mal vodič podľa slov policajtov najskôr zistiť, či došlo k zraneniam a volať na linku 112 alebo na číslo polície 192. "V prípade škody na vozidle žiadajte od polície záznam o dopravnej nehode, bez ktorého nemôžete prekročiť štátnu hranicu a budete ho potrebovať aj pre poisťovňu na Slovensku. Záznam o dopravnej nehode (Zapisnik o očevidu) nedostanete na mieste nehody, vydajú vám ho na príslušnom policajnom oddelení, ktoré nehodu riešilo," vysvetlila Baloghová s tým, že ho vydajú o dva či tri dni za poplatok.

Dieťa na sedadle i platnosť STK

Policajti tiež dovolenkárom pripomenuli, že sedemročné dieťa podľa chorvátskych predpisov možno prevážať na podsedáku len na zadných sedadlách, vpredu len dieťa v autosedačke do dvoch rokov. Upozornili aj na platnosť STK a emisnej kontroly, ktorá je v Európskej únii rovnako legislatívne upravená. V prípade straty dokladov sa podľa polície treba najskôr uistiť, či išlo naozaj o stratu, alebo sú doklady len niekde založené, potom to nahlásiť tamojšej polícii.

"Tá za poplatok vydá potvrdenie o strate dokladu a následne treba kontaktovať Zastupiteľský úrad SR v Záhrebe. Ten na základe potvrdenia polície vydá náhradný cestovný doklad, s ktorým je možné cestovať domov," priblížila hovorkyňa s tým, že na Slovensku si treba vybaviť nové doklady na polícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok