Radičová sporné obstarávanie odsúhlasila, tvrdí rezort obrany

SITA
10.7.2012 16:19

Sporné verejné obstarávanie v rezorte obrany na povinné zmluvné poistenie s predpokladanou hodnotou deväť miliónov eur odsúhlasila vtedajšia predsedníčka vlády Iveta Radičová, ktorá bola zároveň poverená riadením ministerstva. Uviedol to poverený hovorca ministerstva obrany Milan Vanga.

Radičová sporné obstarávanie odsúhlasila, tvrdí rezort obrany
SITA

Radičová totiž vo februári schválila plán obstarávania zákaziek na rok 2012, súčasťou ktorého bolo aj verejné obstarávanie na povinné zmluvné poistenie.

Bývalá premiérka sa v pondelok bránila s tým, že verejné obstarávanie, ktorým by sa zabezpečilo povinné zmluvné poistenie, bolo nutné spustiť. Ale súčasne platil jej rozkaz nepodpisovať žiadnu zmluvu až do nástupu nového ministra obrany.

"Ak bolo niečo podpísané, tak to bolo proti môjmu rozkazu," pripomenula expremiérka. Vanga potvrdil, že Radičová zakázala podpisovať zmluvy. "Iveta Radičová podpísala dňa 2. decembra 2011 úlohový list, ktorým s okamžitou platnosťou pozastavila všetky prebiehajúce procesy vo verejnom obstarávaní a s tým súvisiace uzatváranie zmlúv. Zároveň oznámila, že pokračovať v týchto procesoch bude možné až po jej písomnom schválení," povedal.

Už o desať dní neskôr predložil Úrad pre investície a akvizície MO SR najprv vedúcemu služobného úradu a následne aj Ivete Radičovej informačnú správu nadväzujúcu na jej úlohový list. V informačnej správe sa navrhuje odsúhlasiť pokračovanie verejných obstarávaní uvedených v prílohe k informačnej správe a odsúhlasiť uzavretie z nich vyplývajúcich rámcových dohôd aj realizačných zmlúv. "Verejné obstarávanie na povinné zmluvné poistenie s predpokladanou hodnotou deväť mil. eur bolo uvedené vo všetkých prílohách k tejto informačnej správe. O dva a pol mesiaca neskôr – 21. februára 2012 – Iveta Radičová schválila Plán obstarávania zákaziek na rok 2012 s výhľadom na roky 2013 a 2014. Verejné obstarávanie na povinné zmluvné poistenie bolo súčasťou takto schváleného plánu," vysvetlil Vanga.

Minister obrany Martin Glváč v pondelok oznámil, že bývalé vedenie ministerstva poistilo autá dvojnásobne drahšie. Koncom minulého volebného obdobia predstavitelia ministerstva uzavreli zmluvu o povinnom zmluvnom poistení pre vozový park MO SR na štyri roky za deväť miliónov eur. Glváč tvrdí, že podľa prieskumu trhu bola hodnota zákazky päť miliónov eur. Glváč zároveň hovorí, že predchádzajúce vedenie vo viacerých prípadoch porušilo zákon o verejnom obstarávaní. "Neboli dodržané princípy rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie, transparentnosti, hospodárnosti a efektívnosti," konštatoval. "Nemôžeme hovoriť o morálke a etike, nová zmluva bola podpísaná 19. marca 2012, deväť dní po voľbách," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok