Ústavný súd odmietol sťažnosť exriaditeľky RTVS Zemkovej

SITA, TA3
10.7.2012 15:54

Ústavný súd SR odmietol sťažnosť bývalej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska Miloslavy Zemkovej, ktorá napadla rozhodnutie o svojom odvolaní. Ako dnes informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, rozhodol o tom v pondelok prvý senát.

Ústavný súd odmietol sťažnosť exriaditeľky RTVS Zemkovej
SITA

„Sťažnosť Miloslavy Zemkovej odmieta pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí,“ uviedla Pančurová. Bližšie zdôvodnenie rozhodnutia bude zverejnené po doručení procesným stranám. Zemková v reakcii na rozhodnutie ÚS pre agentúru SITA uviedla, že „ak naozaj chýbajú zákonné alebo formálne náležitosti, doplníme ich a sťažnosť opätovne podáme“.

TA3 zistila, že senát zamietol sťažnosť exriaditeľky pre jej chýbajúci podpis. M. Zemková už podala novú sťažnosť.

Zemková svoju sťažnosť podoprela argumentom, že Národná rada SR svojím uznesením o jej odvolaní ako aj Výbor NR SR pre kultúru a médiá svojím postupom porušili jej ústavou zaručené právo zúčastňovať sa na správe verejných vecí a mať za rovnakých podmienok prístup k voleným a iným verejným funkciám ako aj právo na slobodnú voľbu povolania, právo podnikať a uskutočňovať zárobkovú činnosť. Odvoláva sa na článok 46 Ústavy SR, ktorý okrem iného hovorí, že každý sa môže domáhať svojho práva na nezávislom a nestrannom súde a žiadať o preskúmanie, či nebol ukrátený na svojich právach rozhodnutím orgánu verejnej správy. 

Zemkovú parlament odvolal z postu riaditeľky RTVS po necelom poldruha roku vo funkcii. Dôvodom na ukončenie jej pôsobenia je, že zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS. Výzva bola zverejnená 3. apríla 2012, ale Rada RTVS sa o nej formálne dozvedela až 19. apríla 2012. Podľa šéfa parlamentného mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) zverejnenie výzvy možno považovať za konanie smerujúce k vstupu do zmluvného záväzku. Keďže plnenie malo presiahnuť sumu 100-tisíc eur, Zemková podľa Jarjabka porušila zákon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok