Turkom dorazila druhá dodávka S-400, Biely dom hrozí sankciami

TA3 TASR
14.7.2019 15:17

V Turecku pristáli ďalšie lietadlá s časťami ruského systému protiraketovej obrany S-400. Dodávky vyvolali napätie medzi Washingtonom a Ankarou. Biely dom jej pohrozil sankciami a vyradením tureckej účasti z programu stíhačiek F-35.

Na leteckej základni Mürted v Turecku pristáli dve ruské lietadlá s ďalšími komponentmi ruského protiraketového systému S-400. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Ministerstvo dodalo, že v nedeľu na základni pristanú ešte dve ruské lietadlá s nákladom súčastí systému S-400. Komponenty ruského protiraketového systému začali na základňu Mürted ležiacu neďaleko metropoly Ankara prepravovať v piatok.

Rozhodnutie uprednostniť ruský raketový systém S-400 pred americkým systémom Patriot je hlavným zdrojom napätia medzi Tureckom a Spojenými štátmi — spojencami v Severoatlantickej aliancii. Spojené štáty v tejto súvislosti Turecku pohrozili sankciami a vyradením zo spoločného programu vývoja bojových lietadiel typu F-35 a z ďalšej vojenskej spolupráce. Podľa nedeľnej správy agentúry Bloomberg by k uvaleniu týchto sankcií mohlo dôjsť na budúci týždeň.

t2_ac1100ae-3084-7634.jpg

Prvé správy o rokovaniach o dodávke S-400 Turecku sa objavili v novembri 2016. Uzavretie zmluvy, na základe ktorej má Rusko Turecku dodať štyri batérie S-400 v hodnote 2,5 miliardy dolárov, bolo potvrdené v septembri 2017. Turecká strana vopred avizovala, že dodávky súčastí S-400 sa budú realizovať letecky. Zatiaľ nie je známe, kedy bude ruský systém v Turecku sprevádzkovaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok