Príčinou hnačiek a kŕčov na festivale Pohoda bol norovírus

cas.sk, SITA, TASR, TA3
10.7.2012 15:21

Pravdepodobne až niekoľko stoviek účastníkov trenčianskeho festivalu Pohoda sa stretlo so zdravotnými problémami ako sú hnačky, kŕče či nevoľnosť. Príčinou napokon údajne nebola voda v areáli, ale norovírusové ochorenie.

Príčinou hnačiek a kŕčov na festivale Pohoda bol norovírus
SITA

Hygienici skončili prvé laboratórne rozbory pitnej vody z festivalu Bažant Pohoda 2012 v Trenčíne. „Voda spĺňala normu pre pitnú vodu podobne ako voda z bazéna normu na vodu na kúpanie,“ informovala trenčianska regionálna hygienička Mária Štefkovičová. Hnačkové ochorenia, ktoré počas festivalu potrápili 142 ľudí, tak z pitnej vody nepochádzajú, ide o vírusové ochorenie. „Podľa klinického priebehu ochorení sme predpokladali, že ide o vírusové ochorenie, čo nám dnes bolo aj potvrdené z vyšetrenia biologického materiálu od chorých osôb,“ uviedla Štefkovičová.

Hygienici odobrali na skúmanie aj vzorky z úžitkovej vody pri zariadeniach na osobnú hygienu, aj vzorky z jedál. Výsledky zatiaľ nie sú známe.

Príčinou nevoľností bol podľa Štefkovičovej asi norovírus. Ide o rýchlo sa šíriacu infekciu, typickú chorobu špinavých rúk. Šíri sa kontaktom, aj kontaminovanými potravinami alebo vodou. „Je to sezónne ochorenie, v súčasnosti sa na Slovensku vyskytuje. Upozorňujem preto, aby chorí dôsledne dbali na hygienu rúk, aby zabránili prenosu ochorenia na členov rodiny, prípadne osoby v blízkom okolí,“ vysvetlila Štefkovičová. K 10. júlu hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici Trenčín 16 osôb, zostali tu ešte štyria ľudia, 12 už prepustili.

Organizátori 16. ročníka festivalu Pohoda, ktorý sa konal 5. až 7. júla na trenčianskom letisku, čelili obvineniu niektorých návštevníkov z toho, že v areáli ľuďom umožnili piť vodu, ktorá nebola v poriadku a u niektorých sa prejavili nevoľnosti. K najčastejším prejavom patrili hnačky, zvracanie, horúčka a kŕče. Podľa návštevníkov bola vo štvrtok a v piatok úžitková voda pri hlavnom Bažant stagei označená ako pitná, čo mohlo spôsobiť nevoľnosti. V sobotu tam už nápis pitná voda chýbal.

Festival bol hodnotený výborne

Pohoda si aj napriek týmto problémom vyslúžila takmer výlučne pozitívne kritiky. Napríklad redaktor Jon Wright z portálu Virtualfestivals.com, ktorý sa špecializuje na európske festivaly, jej udelil desať bodov z desiatich možných.

"Pohoda sa vďaka úsiliu, chybám a bolesti stala jedným z najlepších festivalov v Európe. Poučení z Glastonbury, Burning Mana a Bestivalu pripravili organizátori akciu tak dobre zorganizovanú, že zahanbuje veľa našich podujatí. Sortiment jedla, ukážka zdvorilosti a slušnosti a neuveriteľné počasie robí z účasti na Pohode nádhernú vec,“ napísal Jon Wright.

Ten okrem iného vyzdvihol aj organizačné zvládnutie piatkovej búrky. "Tím organizátorov by si za tento krízový manažment zaslúžil medaily,“ dodal Wright, ktorého na Pohode sprevádzala fotografka Rosemarie Shaw.

Sedemnásty ročník Pohody sa bude konať 11. až 13. júla 2013, opäť na letisku v Trenčíne. Michal Kaščák povedal, že aj o rok by mal festival fungovať prostredníctvom modelu dva plus jeden, teda s večerným štvrtkovým programom a následným celodenným programom v piatok a v sobotu. Prvé mená by mali organizátori zverejniť v jeseni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok