Na východe pocítili zemetrasenie, triasol sa nábytok a cengali poháre

TA3 SITA TASR
13.7.2019 17:18

Zemetrasenie o sile 3,2 lokálnej magnitúdy zaznamenali na východe Slovenska.

K slabému zemetraseniu došlo v sobotu krátko po 14.00 h pri meste Stará Ľubovňa. "Lokálne magnitúdo bolo predbežne určené na 3,2. Zemetrasenie bolo pozorované aj obyvateľmi okolitých obcí," informoval o tom Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied na webstránke www.seismology.sk.

Ako na svojej internetovej stránke informuje Európske stredomorské seizmologické centrum, epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo šesť kilometrov severne od obce Vyšné Ružbachy a 62 kilometrov severozápadne od mesta Prešov. Podľa ohlasov na sociálnych sieťach krátke záchvevy zaregistrovali ľudia aj v Starej Ľubovni a obciach Vyšné a Nižné Ružbachy, Litmanová, Nová Ľubovňa, Hniezdne, Forbasy, Lacková či Chmeľnica. Škody zatiaľ hlásené nie sú.

Podľa údajov ESSC bolo epicentrum približne dva kilometre pod povrchom. Zemetrasenie v škále od 2,5 do 5,4 magnitúdy je podľa seizmológov možné pocítiť, nespôsobujú však väčšie škody. Vo svete ich ročne zaznamenajú 30 000 až 40 000.

zemetrasenie1_ac1100ae-f365-309a.jpg

Prednosta Mestského úradu v Starej Ľubovni Aleš Solár potvrdil, že v meste bolo cítiť na chvíľu mierne zachvenie. "Nebolo to nič výraznejšie, volal som aj na mestskú políciu, ale nemali nič hlásené," povedal. Aj v Litmanovej podľa starostky Nataše Hlinkovej zaznamenali niektorí obyvatelia jemné otrasy. "Ja som nič necítila, ale dcéra vravela, že mala pocit, že sa nám jemne trasie dom. Pôvodne si myslela, že ide nejaký traktor na kopci nad nami, ale keď videla správy o zemetrasení, tak zistila, o čo išlo," povedala.

O otrasoch na východe Slovenska informoval na sociálnej sieti aj Dobrovoľný hasičský zbor Stará Ľubovňa. Komentujúci pod príspevkom uviedli, že zemetrasenie cítili aj Chmeľnici, Hniezdnom a Podolínci, niektorým cengali poháre a triasli sa pod nimi stoličky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok