Po zadržaní iránskeho tankera zatkli ďalších dvoch dôstojníkov

TA3 TASR
12.7.2019 17:05

Gibraltárska polícia zatkla ďalších dvoch dôstojníkov iránskeho tankera, ktorý zadržali minulý týždeň vo vodách tohto britského zámorského územia.

Polícia už vo štvrtok zatkla kapitána a hlavného dôstojníka iránskeho tankera. K zatknutiu tejto dvojice mužov došlo po zdĺhavej prehliadke plavidla, v rámci ktorej zhabali a preskúmali nájdené dokumenty a elektronické zariadenia. Všetci štyria zadržaní majú indickú štátnu príslušnosť. Polícia podrobila mužov vypočúvaniu. Vyšetrovanie stále prebieha a polícia supertanker Grace 1 naďalej zadržiava.

Gibraltárske sily a britské námorníctvo zadržali toto plavidlo 4. júla pre podozrenie, že sa v rozpore so sankciami Európskej únie snažilo priviezť ropu do Sýrie. Podľa gibraltárskej vlády kontrola ukázala, že 330 metrov dlhý tanker, ktorý má kapacitu do dvoch miliónov barelov, bol "plný ropy". Irán označil zadržanie za "nezákonné" a uviedol, že tanker nesmeroval do Sýrie.

K zmieneným zatknutiam prichádza po tom, ako britská vláda skôr vo štvrtok uviedla, že posádky troch iránskych člnov sa v stredu v oblasti Hormuzského prielivu neúspešne pokúsili zastaviť tanker British Heritage. Iránske revolučné gardy akúkoľvek účasť na incidente popreli. Zároveň opäť varovali Spojené štáty a Britániu, že zadržiavanie supertankera Grace 1 ešte "hlboko oľutujú". Irán v piatok znova vyzval Britániu, aby okamžite prepustila ropný tanker a varoval, že ak tomu nedôjde, podnikne recipročné opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok