Progresívci a Spolu si vybrali lídra do parlamentných volieb

TA3 TASR
12.7.2019 12:17

Lídrom spoločnej kandidačnej listiny koalície Progresívne Slovensko a Spolu do parlamentných volieb bude Michal Truban. Miroslav Beblavý bude programovým lídrom. Oznámili to na tlačovej konferencii v Bratislave.

Progresívci a Spolu si vybrali lídra do parlamentných volieb
SITA/Branislav Bibel

Beblavý poukázal na to, že koalícia sa dohodla na spolupráci pred parlamentnými voľbami a darí sa im to aj po eurovoľbách. "Vieme spolupracovať a zároveň sme odlišní," poukázal Beblavý. Zároveň verí, že spoločná dohoda je najlepším rozhodnutím pre budúcnosť koalície PS a Spolu aj pre Slovensko. Poznamenal, že ich dohoda nie je výsledkom súboja a nemá víťaza, ani porazeného. Predseda Spolu bude na spoločnej kandidátke koalície programovým lídrom a kandidátom na podpredsedu vlády pre reformy a ministra financií. Truban bude okrem volebného lídra zároveň aj kandidátom koalície na premiéra.

Truban poznamenal, že Slovensko potrebuje veľké činy. "Verím, že Slovensko posunieme výrazne dopredu. Čaká nás ťažké obdobie," uviedol. Podotkol, že v najbližšom čase budú pripravovať kandidačnú listinu a pripravovať aj spoločný program. Ako doplnil, súčasťou dohody sú aj nominácie tieňovej vlády. Na otázku, či bude koalícia uvažovať aj o spolupráci so stranou Andreja Kiska Za ľudí Truban poznamenal, že sa s bývalým prezidentom rozprávali vo štvrtok. Doplnil, že novovznikajúca strana by mala mať úvodný snem na jeseň, a potom sa uvidí, či budú spolupracovať, alebo nie.

Progresívne Slovensko a Spolu spolupracovali už v koalícii napríklad pri májových eurovoľbách, ktoré takto v spojenectve vyhrali. O spolupráci hovoria aj s inými stranami. Pred pár dňami sa dohodli s KDH, ide o pakt o neútočení počas volebnej kampane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok