Nicholsonová prezradila, kto podľa nej zlyhal pri obsadzovaní postov v EÚ

TA3 SITA
12.7.2019 10:56

Pri obsadzovaní kľúčových postov Európskej únie zlyhal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Uviedla to slovenská europoslankyňa za stranu Sloboda a solidarita a členka Európskych konzervatívcov a reformistov Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Nicholsonová prezradila, kto podľa nej zlyhal pri obsadzovaní postov v EÚ
SITA/Ľudovít Vaniher

Pochoval nepísané pravidlo

Macron podľa nej pochoval nepísané pravidlo, že post predsedu Európskej komisie patrí spitzenkandidátovi, teda vedúcemu kandidátovi najsilnejšej európskej frakcie. „Svoju nekonštruktívnosť a nejednotu ukázala aj Visegrádska štvorka, ktorá všetku svoju energiu venovala na zablokovanie Fransa Timmermansa, namiesto toho, aby na jeden z kľúčových európskych postov presadila vlastného kompetentného kandidáta s prínosom pre V4 aj pre rovnováhu moci v EÚ,“ priblížila europoslankyňa.

Fakt, že lídri členských štátov EÚ ignorovali vôľu občanov vyjadrenú vo voľbách do Európskeho parlamentu, hodnotí negatívne aj slovenský europoslanec za Kresťanskodemokratické hnutie a člen Európskej ľudovej strany Ivan Štefanec.n Ako uviedol, považuje to za zlý signál, ktorý neprispieva k zvyšovaniu dôvery občanov v európske inštitúcie a v demokraciu.

Obaja sa však zhodli na tom, že na post predsedníčky EK podporia kandidatúru nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyen. Ďuriš Nicholsonová to za danej situácie považuje za najlepšie riešenie pre riadny začiatok práce novej Komisie a europarlamentu. „Verím, že pani von der Leyen má dostatok skúseností a politickej praxe a bude dobrou líderkou EK. V Európskom parlamente, ktorý je jedinou inštitúciou EÚ volenou priamo občanmi, sa budeme snažiť o spoluprácu ako s Európskou komisiou, tak aj s Európskou radou. Spolupráca totiž bude na prospech celej Európskej únie,“ dodal Štefanec.

Stredná Európa zástupcu nemá

Lídri členských krajín EÚ rokovali minulý týždeň o tom, koho navrhnú na vrcholové posty európskych inštitúcií. Napokon sa dohodli na tom, že predsedu Európskej komisie Jean-Clauda Junckera nahradí nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen. Odobriť ju však ešte musí Európsky parlament. Hlasovanie je naplánované na 16. júla v Štrasburgu. V 751-člennom parlamente bude von der Leyen potrebovať podporu nadpolovičnej väčšiny poslancov. Vzhľadom na neprítomnosť troch katalánskych europoslancov musí získať najmenej 374 hlasov.

Donalda Tuska na poste predsedu Európskej rady nahradí belgický premiér Charles Michel. Šéfom európskej diplomacie bude španielsky minister zahraničných vecí Josep Borrell. Doteraz bola vysokou predstaviteľkou pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Talianka Federica Mogherini. Ďalšou ženou je Francúzska Christine Lagarde, namiesto Maria Draghiho bude šéfkou Európskej centrálnej banky. Lídri mali pri výbere dbať na výsledky májových eurovolieb, rodovú rovnosť aj regionálny balans. Stredná a východná Európa však svojho zástupcu nemá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok