Nie som Sorosovou agentkou, zdôraznila Čaputová v Maďarsku

TA3 TASR
11.7.2019 13:45

Maďarsko so Slovenskom spája to, ako obyvatelia oboch krajín vnímajú členstvo v Európskej únii - teda vysoká podpora členstva v EÚ, povedala v Budapešti po schôdzke s prezidentom Jánosom Áderom slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Čaputová: Ide o klamstvo

"Za Slovenskú republiku môžem povedať, že nemám pochybnosti, že sa Slovensku dnes darí do veľkej miery práve vďaka európskej integrácii, a teda nie vďaka návratu kompetencií jednotlivým štátom," zdôraznila Čaputová, ktorá odmietla tvrdenie maďarských vládnych médií, že je údajnou agentkou amerického finančníka Georgea Sorosa. Podľa jej slov ide o klamstvo, s ktorým sa stretávala už aj počas predvolebnej prezidentskej kampane. Médiá vyzvala, aby sa vyhýbali konšpiračnej propagande.

„Je to klamstvo. Stretávala som sa s týmto, ale aj inými klamstvami už počas kampane. Myslím si, že každé seriózne médium by sa malo vyhýbať šíreniu konšpiračnej propagandy,“ povedala Čaputová na tlačovej konferencii

"V súčasnosti nás spájajú nielen spoločné projekty, intenzívna obchodná výmena, ale aj občania SR, z ktorých sa viac ako 450 tisíc hlási k maďarským koreňom. Som presvedčená, že vo vzťahoch medzi našimi štátmi potrebujeme pokračovať v konštruktívnej a úprimnej komunikácii. Tam, kde je to potrebné, nezakrývať si oči a otvorene komunikovať o tom, čo sa nám nepáči,” dodala prezidentka, ktorá zdôraznila, Maďarsku vyslala jasný signál, že práve liberálna demokracia, ktorá garantuje práva všetkým ľuďom rovnako, je najlepším spôsobom ochrany všetkých menšín, ktoré žijú v SR.

Pomenovala rozdiely

Pripustila, že sú oblasti, kde existujú medzi Maďarskom a SR odlišné názory. Jeden z najväčších rozdielov vníma Čaputová v pohľade na budúcnosť EÚ. "Z našej skúsenosti vieme, že najväčšie výhody majú naši občania vďaka integrácii, nie vďaka prenosu právomocí späť na jednotlivé štáty. Občanov oboch našich štátov spája vysoká podpora nášho členstva v EÚ,” zdôraznila.

Prezidenti diskutovali aj o aktuálnom poslaní Vyšehradskej štvorky. Slovenská prezidentka informovala Ádera o svojom pohľade, že ak spolupráca V4 má mať zmysel, nesmie byť len o strážení regionálnych záujmov. "Musí byť o presadzovaní demokratických hodnôt, hodnôt slobody a právneho štátu, a tiež hodnôt európskej integrácie, ako to bolo v pôvodnej dohode, na ktorej bol vznik V4 založený. Aby sme neboli vnímaní ako tí, čo Európsku úniu rozdeľujú alebo oslabujú. Aj preto si dnes uctím pamiatku bývalého prezidenta Árpáda Göncza, ktorého vnímam ako symbol presadzovania a ochrany týchto hodnôt," podčiarkla.

Diskutovali o nových výzvach

Čaputová sa s Áderom zhodli v tom, že globálne témy, akými sú zodpovednosť voči životnému prostrediu, klimatická kríza, či bezuhlíkové hospodárstvo sa bytostne dotýkajú oboch krajín, a že by mali robiť maximum pre hľadanie globálnej zhody v týchto témach.

"Hovorili sme aj o tom, aká hrozba je pre nás automatizácia a robotizácia priemyslu a budúcnosť nových odvetví. Že ak nedokážeme týmto výzvam efektívne čeliť a nájsť na ne riešenia, bude to mať pre nás nesmierne zlé dôsledky. Práve tu vidím potenciál pre našu spoluprácu a pre pozitívnu vecnú agendu, ktorú by sme mali v EÚ navrhovať,” konštatovala slovenská prezidentka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok