Nebudú na seba útočiť. Progresívci, Spolu a KDH uzatvorili dohodu

TA3 TASR
10.7.2019 10:19

Nechcú sa nechať rozdeľovať "starými politikmi" a nechcú na seba útočiť. Predstavitelia opozičných strán Progresívne Slovensko, Spolu a KDH uzatvorili dohodu o predvolebnej spolupráci.

Budú hľadať prieniky v programe

Predstavitelia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko, Spolu-OD a KDH uzatvorili dohodu o predvolebnej spolupráci. Informovali o tom v stredu na tlačovej konferencii, kde ju aj podpísali. 

Dohoda obsahuje dva konkrétne záväzky, priblížil líder Spolu-OD Miroslav Beblavý. Strany sa dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. Rovnako, že ak by niektorá mala taký pocit, okamžite si to medzi sebou vysvetlia. V dohode si zakotvili aj mechanizmus zmierovacieho konania.

Chcú tiež hľadať prienik v programových prioritách budúcej vlády. "Aby sme sa dohodli, čo vo vláde urobiť a hľadať cestu aj v citlivých otázkach, aby nás nerozdelili," povedal Beblavý s tým, že na niektoré veci majú rôzne názory, keďže predstavujú liberálov, konzervatívcov aj stred.

S Mostom-Híd v dohode nepočítajú

Predseda KDH Alojz Hlina avizoval, že strany sa budú neskôr snažiť aj o dohodu o povolebnej spolupráci. Ako skonštatoval, dnes urobili minimum, aby mohla vzniknúť alternatíva k súčasnej vládnej koalícii. "Ak dosiahneme dostatočný pokrok v programovej zhode, zmluvné strany sa verejne zaviažu, že budú prednostne rokovať medzi sebou aj o dohode o povolebnej spolupráci," píše sa v dokumente. 

Líder PS Michal Truban súhlasí, že bude treba veľa práce, aby sa dospelo ku kompromisom. Podľa jeho slov je každá opozičná strana vítaná na diskusiu. "V tejto dohode s Mostom-Híd nepočítame," doplnil.

"Každý sme v niečom iný a svojich voličov oslovujeme s vlastnou ponukou, ktorú chceme zachovať. Zhodneme sa však v tom naozaj dôležitom. Naším spoločným cieľom je, aby Slovenská republika bola modernou európskou krajinou postavenou na demokratických princípoch, rešpekte k slobode, trhovej ekonomike, ľudským právam a menšinám, ochrane právneho štátu a spravodlivosti, rovnosti žien a mužov, podpore rodiny, a trvalo udržateľnom rozvoji," vyhlásilo k dohode Progresívne Slovensko na svojom facebookovom profile.

OĽANO: Čas ukáže

Až čas ukáže, či dohoda prinesie ovocie. Myslí si to hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ktorého reakciu poskytol hovorca Matúš Bystriansky. "Cieľom hnutia OĽANO je vláda bez Smeru, SNS a ĽSNS. Všetko, čo prispeje k tomu, aby po parlamentných voľbách nevládla ani jedna z týchto strán, je pre Slovensko prínosom," uviedlo hnutie v stanovisku. OĽANO sa už dlhodobo snaží o spoluprácu a spájanie demokratickej opozície.

"Jediné, čo požadujeme, je nulová tolerancia korupcie predstaviteľov týchto strán. Nebudeme nikdy ticho, ak vznikne akékoľvek podozrenie z korupcie. Na to sa ľudia na Slovensku môžu spoľahnúť," uzatvára OĽANO.

Podľa šéfa SaS Richarda Sulíka sa koalície tvoria až po voľbách. "Ľudia rozhodnú, kto bude vo vláde a nie politici. SaS je poctivá a pripravená strana, jasne sme definovali, aké máme riešenia a vieme, s kým je možné ich presadiť. Netreba na to podpisovať dohody, treba mať dostatočnú podporu voličov," skonštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok