Požiar pre neriešenú kalamitu? Lesníci podľa MŽP vyvolávajú spory

TA3 TASR
10.7.2019 10:24

Ministerstvo životného prostredia a Štátnu ochranu prírody mrzí, že štátny podnik Lesy SR zneužíva požiar pri Táľoch na rozdúchavanie sporov o ochrane najvzácnejších území. Uvádzajú to v reakcii na slová lesníkov, že nespracovaná kalamita predstavuje veľké nebezpečenstvo vzniku požiarov.

Požiar pre neriešenú kalamitu? Lesníci podľa MŽP vyvolávajú spory
SITA/Prezídium HaZZ

"Hľadať súvislosť medzi lesnými požiarmi a ochranou najvzácnejších lokalít by v praxi znamenalo, že "horľavé" sú len tie chránené. Pritom opak je pravdou a za väčšinou požiarov stojí človek," upozorňujú spoločne envirorezort a štátni ochranári. Odvolávajú sa aj na štatistiku Prezídia hasičského a záchranného zboru, podľa ktorej najviac lesných požiarov v uplynulých rokoch vzniklo z dôvodu zakladania ohňov v prírode a úmyselným zapálením.

Lesy SR v utorok médiám poslali tlačovú správu, v ktorej okrem iného upozornili, že v lese, kde v pondelok vypukol rozsiahly požiar, nebola spracovaná kalamita. "Apelujeme na odstraňovanie následkov kalamít, aj keď ide o územia národných parkov. Nerobíme tak pre zisky z predaja dreva, ale preto, aby sme uchránili lesy pred požiarmi," povedal v tejto súvislosti generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník.

Pri požiari na kopci Veľký Gápeľ v katastri obce Bystrá v okrese Brezno zasiahli hasiči z celého Slovenska. Podľa lesníkov ide o lokalitu, kde bola v roku 2004 rozsiahla veterná a následne podkôrniková kalamita. Lesníci tiež uvádzajú, že úrady napriek ich opakovaným snahám nepovolili spracovanie tejto kalamity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok