Rozpustenie egyptského parlamentu má dohru v uliciach

TA3, SITA TASR
10.7.2012 11:00

Egypt prežíva politickú krízu. Napriek tomu, že najvyšší súd krajiny rozpustil parlament a má podporu mocnej armády, prezident toto rozhodnutie anuloval. Do ulíc sa chystajú tisíce ľudí.

Parlament zasadne v utorok, prezident anuloval jeho rozpustenie

Predseda egyptského parlamentu zvolal na utorok zasadnutie dolnej komory parlamentu potom, čo prezident obnovil jeho fungovanie. Saad al-Katatní zvolal zasadnutie na 14.00 SELČ. Novozvolený prezident Muhammad Mursí predtým anuloval rozpustenie parlamentu, ktoré nariadil v júni najvyšší súd.

"Prezident Múrsí vydal prezidentský dekrét, ktorým anuloval rozhodnutie z 15. júna o rozpustení ľudového zhromaždenia," uviedla agentúra MENA. Podľa jej údajov prezident vyzýva parlament, aby opäť zasadol a venoval sa svojim povinnostiam. Dekrét tiež nariaďuje zorganizovanie nových parlamentných volieb do 60 dní po referende o ústave ako aj prijatie nového zákona o právach parlamentu.

Egyptský ústavný súd v júni rozhodol, že tretina kresiel dolnej komory nového parlamentu je obsadená protiústavne a nariadil jeho rozpustenie. Súd konštatoval, že počas volieb nebol dodržaný volebný zákon, podľa ktorého mali dve tretiny kresiel v dolnej komore obsadiť politické strany a tretinu nezávislí kandidáti. O tieto kreslá sa však uchádzali aj straníci, a preto sú podľa súdu obsadené protiústavne. Vo voľbách zvíťazili islamisti. Verdikt súdu prišiel len dva dni pred druhým kolom prezidentských volieb, ktoré mali zavŕšiť prechod moci na civilnú vládu.

Armáda vyzvala na rešpektovanie verdiktu o rozpustení parlamentu

Egyptská armáda vyzvala dnes všetky štátne inštitúcie, aby rešpektovali verdikt najvyššieho súdu o rozpustení parlamentu.  Reagovala tak na rozhodnutie nového prezidenta.

Vojenská rada vyjadrila presvedčenie, že všetky štátne orgány budú postupovať v súlade s výrokom najvyššieho súdu a z neho vychádzajúceho ústavného dekrétu o rozpustení poslaneckého zboru. Spor vyostril politické napätie v Egypte v kľúčovom období, keď vojenská rada, ktorá sa ujala moci po vlaňajšom zvrhnutí režimu Husního Mubaraka odovzdala moc novému civilnému prezidentovi. Ten sa formálne ujal vlády 30. júna; existujú však obavy, že sa armáda ani tak nemieni vzdať kontroly politickej moci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok