Do parlamentu oficiálne nastúpili štyria noví poslanci

TA3 SITA
9.7.2019 10:31

Národná rada Slovenskej republiky má nových poslancov. Vyplýva to z rozhodnutia predsedu národnej rady Andreja Danka z 8. júla, ktoré je zverejnené na internetovej stránke parlamentu.

"Dňom 8. júla vyhlasujem nastúpenie náhradníkov na zaniknuté mandáty poslancov NR SR, ktorí boli zvolení a stali sa poslancami Európskeho parlamentu," píše sa medzi iným v rozhodnutí predsedu parlamentu. Namiesto poslanca Miroslava Číža nastupuje za stranu Smer - SD náhradník Marek Mitterpák. Poslankyňu Luciu Ďuriš Nicholsonovú nahradí v poslaneckom kresle za stranu Sloboda a Solidarita Marián Viskupič a Eugena Jurzycu Jakub Nedoba. Náhradníkom Milana Uhríka v zákonodarnom zbore za stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko je Marián Chmelár.

Náhradníci zasadnú do rokovacích lavíc slovenského parlamentu na septembrovej schôdzi, v úvode ktorej zložia poslanecký sľub. Zasadnutie je naplánované na utorok 10. septembra. „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života,“ znie sľub. Poslanec ho potvrdzuje slovom „sľubujem“ a svojím podpisom.

Májové eurovoľby na Slovensku vyhrala koalícia Progresívne Slovensko/Spolu pred druhým Smerom-SD a treťou Ľudovou stranou Naše Slovensko. Kresiel europoslancov sa ujali za PS/Spolu Michal Šimečka, Michal Wiezik, Martin Hojsík a Vladimír Bilčík. Smer v EP zastupuje Monika Beňová, Miroslav Číž a Robert Hajšel. ĽS NS reprezentuje Milan Uhrík a Miroslav Radačovský. Za KDH do EP nastúpil Ivan Štefanec a po brexite aj Miriam Lexmann. Za SaS v europarlamente sedí Lucia Ďuriš Nicholsonová a Eugen Jurzyca. Hnutie OĽaNO zastupuje Peter Pollák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok