Ruské médiá vyškrtli zo zoznamu pozvaných, dôvodom je Skripaľ

TA3 TASR
8.7.2019 21:30

Británia zakázala ruským spravodajským staniciam RT a Sputnik zúčastniť sa na globálnej konferencii o slobode médií, ktorá sa bude konať tento týždeň v Londýne. Dôvodom tohto rozhodnutia je ich "aktívna úloha pri šírení dezinformácií".

Ruské médiá vyškrtli zo zoznamu pozvaných, dôvodom je Skripaľ
SITA/AP (ilustračné foto)

Na podujatí sa stretne približne 60 ministrov a zástupcov občianskej spoločnosti. Spoluhostiteľom konferencie je Kanada. "Hoci nie je možné vyhovieť všetkým žiadostiam o udelenie akreditácie, na konferencii budú prítomní novinári z celého sveta vrátane Ruska," uviedla hovorkyňa britského ministerstva zahraničných vecí.

Ruské veľvyslanectvo v Londýne rozhodnutie v súvislosti s RT odsúdilo ako "priamu, politicky motivovanú diskrimináciu" a obrátilo sa so sťažnosťou na britský rezort diplomacie. Podľa ambasády prišiel tento krok po "niekoľkomesačnej očierňujúcej kampani" britských úradov proti RT vrátane rozhodnutia kontrolného orgánu Ofcom. Ten vlani v decembri vyhlásil, že stanica RT porušila zásady nestrannosti v súvislosti s kauzou Skripaľ.

Konečný zoznam účastníkov konferencie ešte nie je zverejnený, avšak príslušní činitelia uviedli, že jedinými krajinami, ktoré nebudú mať v Londýne zastúpenie, sú Severná Kórea, Sýria a Venezuela. Británia pred konferenciou oznámila, že na boj proti dezinformáciám vo východnej Európe a na posilnenie nezávislých médií na západnom Balkáne vyčlení 18 miliónov libier. Ide o súčasť balíka v celkovej sume 100 miliónov libier, ktorý sa v priebehu piatich rokov použije na podobné aktivity vo východnej Európe a strednej Ázii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok