Kiskovci zbierajú podpisy, odmietajú spoluprácu s klonmi Smeru

TA3 TASR SITA
8.7.2019 16:16

Zakladateľ politického subjektu Za ľudí a bývalý prezident Andrej Kiska odmieta spoluprácu s kýmkoľvek, kto bol v strane Smer-SD alebo pre ňu pracoval. Povedal to na tlačovej besede v súvislosti z otázkou týkajúcou sa potenciálnej spolupráce s politickým subjektom exministra zdravotníctva Tomáša Druckera.

Kiskovci zbierajú podpisy, odmietajú spoluprácu s klonmi Smeru
SITA/Peter Rusko

Vzťahy založené na slušnosti

"Ak sa ma to spýta niekto aj dvetisícikrát, poviem dvetisíckrát to isté," povedal Kiska. Zdôraznil pritom, že pre prípadnú spoluprácu s politickými stranami je pre neho dôležité, aby strany deklarovali, že nebudú spolupracovať so Smerom a "so žiadnym jeho klonom", so SNS alebo s extrémistami.

"Za druhé, aby sme si povedali, čo je prioritou pre naše Slovensko. A pre nás je to jasné," povedal Kiska s tým, že týmito oblasťami sú pre neho boj proti korupcii, justícia, zdravotníctvo a školstvo. Treťou podmienkou sú podľa Kisku politické vzťahy založené na slušnosti.

Potrebujú aspoň 10-tisíc podpisov

Vznikajúca strana Za ľudí má zatiaľ vyzbieraných viac ako 5000 podpisov, povedal Kiska. Na registráciu strany je potrebných aspoň 10.000 podpisov. Ustanovujúci snem strany sa má konať v septembri. Na ňom chce strana predstaviť komplexný program, zvoliť si má tiež predsedu a predsedníctvo. "Beží to rýchlejšie, ako by som očakával, takže sa teším, že dostatočný počet podpisov vyzbierame rýchlo. Určite budeme plánovať aj nejakú sumu naviac, aby bolo v rezerve. Verím, že to prebehne veľmi rýchlo," povedal Kiska.

Medzi základné priority vznikajúcej strany patrí napríklad kvalitné a dostupné zdravotníctvo pre každého, v rámci neho aj zabezpečenie dostatku kvalifikovaných zdravotných sestier a ich motivácia. Rovnako spravodlivosť, pravidlá a zákony musia podľa strany platiť pre každého rovnako.

V prípravnom výbore strany sú spolu s Kiskom bývalá europoslankyňa Jana Žitňanská, exhovorca iniciatívy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková a poradca exprezidenta pre vnútornú politiku Michal Luciak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok