Zbytočné a drahé, myslí si Remišová o nahrádzaní rodných čísiel

TA3 TASR
8.7.2019 15:22

Návrh ministerstva vnútra nahradiť rodné čísla môže vyjsť na desiatky miliónov eur, pritom je však zbytočný. Na tlačovej besede to uviedla opozičná poslankyňa národnej rady Veronika Remišová s tým, že ani potenciálne jednoduchšie elektronické služby štátu v súčasnosti poriadne nefungujú.

Zbytočné a drahé, myslí si Remišová o nahrádzaní rodných čísiel
SITA/Alexandra Čunderlíková

Môžu skomplikovať život starším

Nahradenie rodných čísel náhodne generovanými identifikátormi môže podľa nej skomplikovať život napríklad starším ľuďom. Tí si budú musieť napríklad vymeniť občianske preukazy a preukazy poistencov, ktoré majú momentálne s neobmedzenou platnosťou. Zbytočné náklady bude podľa nej predstavovať aj zavedenie identifikátorov do zdravotnej dokumentácie. "Iné sektorové číslo bude mať poisťovňa, iné úrad práce, iné generálna prokuratúra," povedala Remišová s tým, že rodné čísla bežne fungujú aj v iných európskych štátoch.

Zmluvu s dodávateľom projektu alternatívnych identifikátorov podľa Remišovej rezort podpísal už v roku 2014. Projektu podľa nej chýbajú súťažné podklady a rezort tiež nevyčíslil náklady na celú vec. Ministerstvo tiež dodávateľa poverilo vypracovaním návrhu legislatívy spojenej so zavedením systému, čo je podľa nej neprijateľné.

"Hotový informačný systém leží štyri roky niekde v skrini," povedala Remišová s tým, že diskusia o tomto probléme sa rozbehla v letných mesiacoch, keď je pozornosť odbornej verejnosti oslabená. Z tohto dôvodu podľa nej vznikajúci politický subjekt Za ľudí podá podnet na Najvyšší kontrolný úrad, aby celú vec preveril. Takisto vyzývajú premiéra, aby sa návrh nedostal na rokovanie vlády.

Náhodné desaťmiestne číslo

Ministerka vnútra Denisa Saková koncom júna skonštatovala, že keďže rodné čísla obsahujú dátum narodenia, ľahko sa dá dopracovať k rodnému číslu konkrétnej osoby a to môže byť potom zneužité. Rezort vnútra preto podľa nej plánuje zaviesť pre občanov náhodne generovaný identifikátor fyzickej osoby. Ten by mal pozostávať z desiatich čísel. "Táto myšlienka vznikla, myslím, ešte za ministrovania pána Palka. Vznikali viaceré analýzy a neskôr sme my rozpracovali takúto myšlienku," povedala v júni Saková. Rodné číslo sa podľa ministerky využíva pri mnohých úradných úkonoch. "Všade vás skontrolujú najmä na základe rodného čísla, mena a priezviska," uviedla ministerka s tým, že túto úlohu by mal prevziať identifikátor.

Podľa návrhu ministerstva vnútra má mať každá osoba pridelený "bezvýznamový identifikátor, ktorý je jedinečný pre každú fyzickú osobu a ktorý tvorí náhodné desaťmiestne číslo generované kryptografickým kľúčom". Tie majú v informačných systémoch nahradiť rodné čísla.

"Navrhovaný systém základných identifikátorov zabezpečuje zvýšenie ochrany osobných údajov fyzických osôb vedených v jednotlivých informačných systémoch verejnej správy a prispieva tak k vyššej právnej ochrane dotknutých osôb. Návrh zákona zavádza možnosť presnej identifikácie fyzickej osoby vo všetkých informačných systémoch verejnej správy a umožňuje efektívnu komunikáciu medzi týmito systémami bez rizika združenia údajov z jednotlivých databáz a informačných systémov," uvádza v súvislosti s návrhom ministerstvo vnútra.

Zákon o základných identifikátoroch fyzickej osoby by podľa návrhu rezortu vnútra mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2020. Následne by v priebehu 10 rokov mali byť všetkým fyzickým osobám pridelené identifikátory. Rodné čísla sú v SR zavedené od roku 1954, čo podľa ministerstva znamená, že v roku 2053 sa vyčerpajú všetky možné varianty. "Rodné číslo nerozlišuje medzi 1900 a 2000. Rodné číslo vydané v roku 2054 by bolo totožné s už existujúcim rodným číslom. V kontexte uvedeného možno konštatovať, že rodné číslo prestane byť v roku 2054 jednoznačné," dodáva rezort.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok