Protesty i cvičenia. Maduro a Guaidó sa postavili pred ľudí

TA3 TASR
6.7.2019 09:51

Oslavy venezuelského Dňa nezávislosti sa niesli v znamení konkurenčných zhromaždení. Do ulíc vyšli prívrženci opozičného lídra Juana Guaidóa, ale aj prezidenta Nicolasa Madura. Kým jeden vyzýva na protesty, druhý zvoláva vojenské cvičenia.

Považuje sa za dočasného vodcu

Oslavy venezuelského Dňa nezávislosti poznačili konkurenčné zhromaždenia pod vedením opozičného lídra Juana Guaidóa a prezidenta Nicholása Madura. Obaja politici viedli slovnú vojnu, hoci Organizácia Spojených národov upozornila na chabý právny poriadok v krajine.

Guaidó, ktorý sa považuje za legitímneho dočasného vodcu Venezuely, požiadal svojich stúpencov v uliciach hlavného mesta Caracas, aby sa nevzdali nádeje. Dav, ktorý sa zhromaždil na mítingu tohto stredopravicového politika, bol podstatne menší než na začiatku roka, keď sa Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta a priamo spochybnil Madurov úrad.

Venezuelčania oslavujú Deň nezávislosti 5. júla a pripomínajú si vyhlásenie suverenity svojej krajiny z roku 1811. Maduro sa medzitým zúčastnil na vojenskej prehliadke na bulvári Paseo Los Próceres, pričom mu podporu vyjadrili najvyššie postavení armádni činitelia. "Spoľahnite sa na ozbrojené sily. Nebojíme sa postaviť nepriateľom našej krajiny," povedal prezidentovi veliteľ operačnej stratégie Remigio Ceballos.

Teší sa podpore Ruska, Číny a Kuby

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová predložila kritickú správu o Venezuele, v ktorej sa poukazuje na útoky na politických oponentov a aktivistov vrátane mučenia a tisícok vrážd bezpečnostnými silami.      Bacheletová vyhlásila, že pokusy o uplatňovanie najzákladnejších práv, akými sú sloboda slova či sloboda zhromažďovania sa, "predstavujú vo Venezuele riziko represálií a potláčania ľudských práv".

Spojené štáty spolu s približne 50 ďalšími krajinami vrátane hlavných latinskoamerických mocností vyhlásili Madura za nelegitímneho predstaviteľa Venezuely a uznali Guaidóa za dočasného lídra. Maduro však ustál tento nátlak i sankcie na kľúčový ropný priemysel Venezuely a teší sa podpore zo strany Ruska, Číny a Kuby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok