Zoznam dedičstva UNESCO rozšírili, pribudlo aj staroveké mesto

TA3 SITA
5.7.2019 21:41

Do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO pribudlo staroveké mesto Babylon v Iraku. Pozostatky metropoly Novobabylonskej ríše, ktorá bola domovom jedného zo siedmich divov sveta - Semiramidiných visutých záhrad, sú podľa UNESCO svedectvom jednej z najvplyvnejších ríš starovekého sveta.

Mesto podľa organizácie tiež "predstavuje vyjadrenie novobabylonskej tvorivosti na jej vrchole". Na zoznam Svetového dedičstva UNESCO okrem Babylonu pribudli aj ďalšie lokality v Európe, Afrike, Južnej Amerike a Ázii. Sú nimi islandský národný park Vatnajökull s ľadovcami, ľadovými jaskyňami a sopkami, brazílske mestečká Paraty a Ilha Grande, významné z kultúrneho aj prírodného hľadiska, Francúzske južné a antarktické územia, staroveké hutnícke miesta v Burkine Faso, útočiská sťahovavých vtákov pozdĺž pobrežia Žltého mora a Pochajského zálivu v Číne a Hyrkánske lesy pozdĺž južného pobrežia Kaspického mora v Iráne, ktoré zaujali UNESCO svojou históriou a biodiverzitou.

O ich zaradení rozhodla komisia Svetového dedičstva UNESCO, ktorá tento rok zasadá v azerbajdžanskom Baku. Jej stretnutie začalo 30. júna a potrvá do 10. júla. Komisia tiež rozhodla o rozšírení existujúcej lokality Svetového dedičstva UNESCO v regióne Ochridského jazera. Región Ochridu v Severnom Macedónsku figuruje na zozname od roku 1979. Lokalitu tento rok rozšírili o región Ochridského jazera v Albánsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok