Mikloš chce znížiť štátnu podporu stavebného sporenia

TA3, SITA
20.9.2011 20:03

Ministerstvo financií chce v budúcom roku ušetriť prostriedky smerujúce do podpory stavebného sporenia. „Budem navrhovať vláde, aby sme ušetrili aj v tejto oblasti a aby táto štátna podpora bola nižšia,“ vyhlásil v utorok minister financií Ivan Mikloš. Štátna podpora stavebného sporenia v súčasnosti dosahuje 40 mil. eur, na akú konkrétnu sumu by sa mala znížiť minister financií nekonkretizoval.

Ministerstvo financií podľa ministra Ivana Mikloša pripravuje po zmenách pri hypotekárnych úveroch a v stavebnom sporení aj zmeny v systéme povinného zmluvného poistenia. Tie by mali viesť k zvýšeniu konkurencie na trhu. „Pripravujeme novelu zákona, kde bude povinnosťou informovať poistenca v časovej lehote dva mesiace pred koncom poistného obdobia, teda pri prolongácii poistnej zmluvy, o výške a prípadných zmenách všeobecných zmluvných podmienok,“ spresnil minister financií.

Pripravované zmeny by podľa šéfa rezortu financií mali umožniť klientom lepšie sa zorientovať na trhu a taktiež by sa mal vytvoriť tlak na zníženie poistného a poplatkov.

Zmeny pri poskytovaní hypotekárnych úverov či v stavebnom sporení schválili poslanci NR SR minulý týždeň. Novela zákona o bankách ako aj novela zákona o stavebnom sporení čaká ešte na podpis prezidenta Ivana Gašparoviča.

Zmeny pri hypotékach by mali podľa rezortu financií viesť od budúceho roka k sprehľadneniu a k zlacneniu úverov na bývanie. Klienti by mali mať napríklad možnosť pri refixácii alebo zmene úrokovej sadzby splatiť úver bez poplatku. Výška štátnej prémie by sa podľa nových pravidiel mala určovať zákonom o štátnom rozpočte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok