Glváč: Bývalé vedenie obrany poistilo autá dvojnásobne drahšie

SITA, TA3, TASR
9.7.2012 13:09

Koncom minulého volebného obdobia predstavitelia rezortu obrany uzavreli zmluvu o povinnom zmluvnom poistení pre vozový park MO SR na štyri roky vo výške deväť miliónov eur. Minister Glváč tvrdí, že podľa prieskumu trhu mala hodnota zákazky dosahovať iba päť miliónov eur.

Glváč: Bývalé vedenie obrany poistilo autá dvojnásobne drahšie
SITA

Bývalé vedenie ministerstva obrany podľa terajšieho šéfa rezortu Martina Glváča poistilo autá dvojnásobne drahšie. Koncom minulého volebného obdobia predstavitelia ministerstva uzavreli zmluvu o povinnom zmluvnom poistení pre vozový park MO SR na štyri roky vo výške deväť miliónov eur. Glváč tvrdí, že podľa prieskumu trhu mala hodnota zákazky dosahovať iba päť miliónov eur.

Rámcovú zmluvu považuje minister za jednoznačne nevýhodnú pre nadhodnotené sadzby poistného, druhý uchádzač podľa jeho slov ponúkol nižšiu cenu, nepočíta sa s bonusmi a malusmi, nedá sa rokovať o znížení poistného a kritériá tendra nie sú zapracované do zmluvy.

Glváč zároveň hovorí, že predchádzajúce vedenie vo viacerých prípadoch porušilo zákon o verejnom obstarávaní. "Neboli dodržané princípy rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie, transparentnosti, hospodárnosti a efektívnosti," konštatoval. "Nemôžeme hovoriť o morálke a etike, nová zmluva bola podpísaná 19. marca 2012, deväť dní po voľbách," doplnil. Zdôraznil, že vo výberovom konaní boli stanovené neprimerané podmienky účasti, nesprávne boli tiež zvolené kritériá na vyhodnotenie ponúk aj nejasnosti pri revíznych postupoch.

Zmluvu, ktorá je uzavretá na obdobie od 1. apríla 2012 do 31. marca 2016, minister obrany plniť nebude. "Budem robiť všetky kroky, aby k plneniu zmluvy tak, ako je podpísaná, neprišlo," konštatoval. S víťazom chce Glváč podpísať dohodu o neplatnosti zmluvy a vypísať nové transparentné obstarávanie, kde jediným kritériom bude najnižšia cena.

Proces obstarávania sa začal koncom júla 2011 za ministrovania Ľubomíra Galka (SaS), uzavrel sa v druhej polovici marca 2012, keď rezort viedla bývalá premiérka Iveta Radičová.

 

Galko: Na podpísanie zmluvy sa treba opýtať Radičovej

Na podpísanie zmluvy o povinnom zmluvnom poistení áut ministerstva obrany sa treba pýtať Ivety Radičovej, ktorá v tom čase rezort viedla. Pre TASR to dnes povedal exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) na margo obvinenia zo strany súčasného šéfa rezortu Martina Glváča (Smer-SD), že uzatvorené PZP bolo výrazne predražené oproti možnostiam trhu.
"V čase, keď bola podpísaná táto zmluva, tak štyri mesiace už viedla rezort pani Radičová a ja som už štyri mesiace zastupoval záujmy slovenských občanov ako poslanec NR SR. Pre mňa osobne je ťažko predstaviteľné, aby zmluvu za deväť miliónov eur podpísal nejaký úradník bez vedomia najvyššieho šéfa rezortu, ktorým je minister obrany," povedal Galko.
On sám je presvedčený, že za neho hovoria výsledky, ktoré v rezorte dosiahol. "Za 11 mesiacov v roku 2011 sme ušetrili 60 miliónov eur, čo je asi osem percent ročného rozpočtu. Na výsledky šetrenia pána Glváča si budeme musieť počkať, a potom ich môžeme porovnať," dodal.

Ja som to nepovolila, tvrdí expremiérka

Radičová však vylučuje, že by odobrila uzatvorenie zmluvy na PZP vozidlového parku na ministerstve obrany."Ja som hneď po mojom nástupe vydala rozkaz zákazu uzatvárať zmluvy. Nepripúšťam možnosť, že by som tu udelila výnimku. Môj rozkaz platil až do nástupu pána Glváča," vysvetlila Radičová s tým, že ak napokon 19. marca 2012 k podpísaniu zmluvy došlo, tak to bolo porušením jej rozkazu. "Jedna vec je pokračovať v tendroch na veci, ktoré musia byť uzavreté, druhá vec je uzatvárať zmluvy. Ja som to nepovolila," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok